6 років тому зібрав самогонний апарат, а цього року зробив невеликий апгрейд, та вирішив замутити фруктових дистилятів. Раніше якось пару років тому вже робив сливовицю, але якось хаотично, навіть подробиць не пам"ятаю. Так само є вдалий досвід виноградного дистиляту. 3 вересня знайшов на ринку сливу +- потрібної кондиції та ціни, ось таку:
В той же день поставив брагу: на 17 кг сливи десь 11-12 літрів води, сливи не мив, розжмякав руками, потім подумав і додав 3 кг цукру, само собою,не сипав у баняк, а зварив інвертний сироп, вийшло таке:
Ніч потримав бражку вдома, щоб розбродилось, за ніч піднялось гарно, отже я, поки тепло, викинув її на балкон, але з акваріумним нагрівачем на 22 град. Кожен день топив шапку, не перемішував, через 5 днів шапку зняв і викинув, сьогодні подивився - наче відбродила, сірник не тухне, виглядає ось так:
Колега по роботі розповідав. Була 200 літрів діжка слив. Цукру не додавав. Відіграло, вигнав.. 60 градусів.. 3-літрова банка аж.. Уявляю скільки мороки його відфільтрувати.. Якось робив з варення.. Ну його, коротше. Цукор - наше все..
Фруктові дистиляти - річ делікатна, отже вирішив не брагу не відсаджувати(мало що - ще підкисне), а одразу гнати. Перегонний куб в мене - 15 літрів, після зняття мезгі залишилося браги якраз на дві загрузки. Трошки були проблеми на початку - закидувало бражку у сухопарник, але зрештою підібрав температуру, далі пішло добре. Гнав на максимумі, витискав з браги "досуха" - навіть в кінці пішла сивуха, але мета була якнайбільш взяти фруктові компоненти, а вже другою перегонкою буду виправляти. Вихід наразі - біля 7-ми літрів пєрвака, сивого, на тижню буду гнати другий раз.
якщо хтось дочитав до кінця, і виникло питання, навіщо це писати, якщо ще нема кінцевого результату: просто слива відходить днями, можна ще встигнути поставити брагу Вже можу розповісти про деяки помилки: 1)сливи треба більше, у моєму випадку - десь мінімум на 5 кг 2)не треба гратися з гідрозатвором - якщо візьметься бродити, буде бродити і під кришкою 3)цукор можна і треба додавати: вміст фруктози у сливі невеликий, 10-13%, інакше це дурного робота 4)а ось дріжжів диких у сливи овердофіга, якщо слива не падалка, мити її не треба 5)не треба перемішувати, краще топити і раніше зняти мезгу на фото сухопарник, ось так мені закидувало туди бражку:
Фруктові дистиляти - річ делікатна, отже вирішив не брагу не відсаджувати(мало що - ще підкисне), а одразу гнати. Перегонний куб в мене - 15 літрів, після зняття мезгі залишилося браги якраз на дві загрузки. Трошки були проблеми на початку - закидувало бражку у сухопарник, але зрештою підібрав температуру, далі пішло добре. Гнав на максимумі, витискав з браги "досуха" - навіть в кінці пішла сивуха, але мета була якнайбільш взяти фруктові компоненти, а вже другою перегонкою буду виправляти. Вихід наразі - біля 7-ми літрів пєрвака, сивого, на тижню буду гнати другий раз.
Вопрос, а на выходе с холодильника пар не улетучивался? Холодильник вертикально, в частности этой конструкции, это не совсем то. Надо угол хотя бы 45 градусов.
там есть приличный угол, просто ракурс фото такой... буду делать второй перегон, сфоткаю сбоку и пара там нет, продукт идет практически холодный, и в другую емкость, вот такую:
полуофф: это ж так же по логике можно и из кастрюли скисшего борща рюмку-вторую самогона извлечь ?
полуофф: это ж так же по логике можно и из кастрюли скисшего борща рюмку-вторую самогона извлечь ?
самогона - вряд ли, а вот через ректификационную колонну действительно можно гнать что угодно, хоть табуретку, как говорил Остап Бендер, и что успешно реализовали китайцы со своим древесным спиртом, из которого у нас в Украине 90% водки делают...
Якщо перечитати або передивитися "Бравого солдата Чонкіна" то з'ясується що ще й не з такого можна робити, головне не думати про сировину, коли п'єш.
Сьогодні зробив другу, фракційну перегонку отже, можна підбивати підсумки: 17 кг сливи 3 кг цукру 2,5-3 кб.м. газу 1.2 кб.м. води 17х7 + 3х13 + 3х7 + 1.2х16 = 200 грн... 7.5 год. перша перегонка і 3 год. друга = 10 год. результат - 4.5 літри 50 обертів сливовиця Про органолептичні якості поки що сказати не можу нічого - дегустувати буду після дозрівання і розведення до питкого стану, тобто орієнтовно через місяц-півтора. Але навіть "хвости" на смак досить приємні - мають чітко виражений фруктовий смак і не кислять, навіть флєгма в сухопарнику не смерділа.
додаю фото апарату в профіль, видно кут укліну холодильника, практика показує, що мені такого достатньо:
додаю фото апарату в профіль, видно кут укліну холодильника, практика показує, що мені такого достатньо:
парни, а вас совсем не смущает, что при такой скорости отбора у вас головы размазываются как минимум на всю первую треть, а сухопарник только закрасит? Правильная скорость отбора голов:
не понял,а где я писал про скорость отбора голов, и причем тут угол наклона холодильника? если чё, я отбираю очень тщательно, покапельно, кол-во голов рассчитываю по сахару, и дополнительно растираю и нюхаю.
Прекрасно!
мерсі завтра почну розповідь про яблуківку...
не понял,а где я писал про скорость отбора голов, и причем тут угол наклона холодильника? если чё, я отбираю очень тщательно, покапельно, кол-во голов рассчитываю по сахару, и дополнительно растираю и нюхаю.
Наклон не при чем, как тебе на газе удается настроить покапельный отбор голов? Расскажи! На 40Л в 50Л кубе, при отборе голов мощность 380-400Вт, при этом на 10Вт меньше - перестает капать, на 10Вт больше - уже течет. У тебя куб 15 литров, браги литров 12-13 (с пеноуносом), т.е. мощность при отборе голов должна быть где-то в районе 120-130Вт, ИМХО даже самый малый огонь на газе отдаст гораздо больше, плюс регулировка. КАК?
Ну и собственно сухопарник, при отжимании досуха на первом погоне - какой смысл?
Наклон не при чем, как тебе на газе удается настроить покапельный отбор голов? Расскажи! На 40Л в 50Л кубе, при отборе голов мощность 380-400Вт, при этом на 10Вт меньше - перестает капать, на 10Вт больше - уже течет. У тебя куб 15 литров, браги литров 12-13 (с пеноуносом), т.е. мощность при отборе голов должна быть где-то в районе 120-130Вт, ИМХО даже самый малый огонь на газе отдаст гораздо больше, плюс регулировка. КАК?
Ну и собственно сухопарник, при отжимании досуха на первом погоне - какой смысл?
рассказываю: у меня 5 конфорок, одна, центральная, самая мощная, и 4 по углам, левая передняя - больше остальных, но меньше центральной разгоняю я куб на центральной, слежу за сухопарником, когда там начинает капать флегма, я уже на стреме, запускаю циркуляцию воды в холодильнике, жду первых капель продукта. При их появлении сразу! выключаю центральную конфорку, чуть сдвигаю куб в сторону передней левой(пламя цепляет только край бака), и включаю её сначала на минимум, а потом выставляю газом капельный отбор. Регулируется очень четко, можно выставить практически любую скорость отбора, от капли в секунду до практически непрерывного покапования. В принципе, могу в след.погон даже видео закинуть. Еще, я немного непонятно написал про куб, он у меня 20 литров, но заливаю я туда обычно не больше 15-и литров браги.
Про сухопарник: вещь незаменимая, даже при втором погоне, жаль, не сделал фото, но после процесса в сухопарнике собралось ок. 150 грамм сизой флегмы(что неудивительно, учитывая, что при первой перегонке сознательно цепанул сивухи вместе с аромакомпонентами), а когда гонишь на сахаре и дрожжах, она еще и фонит кисляком, так что, считаю, сухопарник не лишний на любом погоне. Кроме этого, термометра в кубе у меня пока нет, и я по сухопарнику научился контролировать нагрев куба.