Есть площадка где-то 3 на 7, куда паркуется во двор легковое авто. Решил ее покрыть тротуарной плиткой. Фото площадки прилагается. Плитка по совету исполнителя работы была куплена, толщина около 45 мм. Исполнитель изначально настаивал, что класть плитку можно без бетона на песок с цементом. Потом, после своего промаха на другом участке работы, исполнитель начал перестраховываться и сказал, что будет класть плитку только на бетон, иначе плитка может просесть. Собственно, если кто имел с плиткой дело, можно ли здесь обойтись без бетона.
Нашел ниже похожую тему про ФЭМ, из которой сделал вывод , что будет лучше все таки с бетоном.
Без бетона просядет.
можно ли здесь обойтись без бетона.
Можно обойтись.Если вас не интересует результат.Больше того-если бетона будет тоненький слой,он лопнет и просядет вместе с плиткой.Нужно понимать насколько плотный грунт внизу.Если,например,выравнивали и насыпали что-то рыхлое или мусор,просядет с бетоном вместе.
Краще всього залити бетонну стяжку 7 см товщиною обовязково із армуванням, або сітку 4+ діаметр або арматуру тонку, 8-ку наприклад і щоб "квадратики" 30-40 см були, оскільки рядом уже стоїть будівля, загорожа і протрамбувати хорошою віброплитою не получиться. А зверху на бетон класти плитку саме так як Вам сказали, на піщано-цементну основу, головне не на відсів+цемент. Можна було би і без бетону обійтись, та в такому випадку трамбувати треба дуже добре, геотекстиль стелити, щебню багато, знову трамбувати, і все одно потім може просісти якщо десь накосячили.
По периметру плитки що буде, бордюри чи потім бетоном обіллють крайні плитки? Облаштуйте схил щоб вода з плитки кудись стікала і не стояла на одному місці. Також для того щоб шви позасипати прийдеться дрібного річкового піску взяти, карєрний не підійде, там не багато, на таку площу може й пару відер вистачить в залежності від того яка плитка. Для кращої міцності і щоб вода не поступала вниз під плитку то шви краще засипати теж піщано-цементною сумішшю, правда в цьому випадку може получитись трохи страшненько (будуть на плитці плями від цементу).
І ще згадав по піску на який кластимуть, в принципі можна і на карєрний і на річковий, та його краще просіювати, бо в карєрному куски глини трапляються, а в річковому ракушки, у мене 75 квадратів бруківки клали на річковий пісок, будівельники сіяти не хотіли, казали "і так пайдьот", то я сам їм просіював.
По периметру плитки що буде, бордюри чи потім бетоном обіллють крайні плитки? Облаштуйте схил щоб вода з плитки кудись стікала і не стояла на одному місці.
На фото видно, вже є бордюри. Дякую за детальну інструкцію.
На площадке сначала просто стояли авто года 3. Потом положили плитку, особо подложкой не заморачивались. Стоит, а почему бы и нет, если до того авто тоже ничего не проваливало.
Без бетона обошлись, так как сразу возникала необходимость снять часть земли, чтобы выйти на потребный уровень в конце. Объем заморочек был признан нецелесообразным
Это не значит, что так надо делать всегда
На площадке сначала просто стояли авто года 3. Потом положили плитку, особо подложкой не заморачивались. Стоит, а почему бы и нет, если до того авто тоже ничего не проваливало.
Без бетона обошлись, так как сразу возникала необходимость снять часть земли, чтобы выйти на потребный уровень в конце. Объем заморочек был признан нецелесообразным
Это не значит, что так надо делать всегда
От приколов, никто не застрахован. Асфальтовое покрытие простояло 20+ лет. В один день, провалилась машина, под асфальтом образовалась метровая дыра, посреди двора. Почему, и с чего вдруг При этом, ранее во двор, бывало заезжали машины под двадцать тон весом, и ничего - стояло.
Так подмыть где и что угодно может, только бетон все равно не поможет
Есть площадка где-то 3 на 7, куда паркуется во двор легковое авто. Решил ее покрыть тротуарной плиткой. Фото площадки прилагается. Плитка по совету исполнителя работы была куплена, толщина около 45 мм. Исполнитель изначально настаивал, что класть плитку можно без бетона на песок с цементом. Потом, после своего промаха на другом участке работы, исполнитель начал перестраховываться и сказал, что будет класть плитку только на бетон, иначе плитка может просесть
в прошлом году делал себе как раз заезд и стоянку авто 45-я плитка - это пешеходная зона, для периодического заезда авто - и мандарин и ковальская рекомендуют 60мм толщины. на песок с цементом - гарцовку, ложится нормально, если правильно подготовлено основание. Выбрать корыто минимум минус 30 см от "нуля", пройти вибротрамбовкой, пролить, подсыпать неровности песком, протрамбовать, расстелиить геотекстиль 200-300-й, сверху 15 см ПГС фракции 0-40, проливать и трамбовать до состояния "лом не воткнешь", а потом уже 5-8 см гарцовки и на нее ФЭМы, после укладки - на 1 см примерно просадить виброплитой, пролить водой и засыпать песком.
потом уже 5-8 см гарцовки и на нее ФЭМы, после укладки - на 1 см примерно просадить виброплитой, пролить водой и засыпать песком.
можна так робити, та ще треба щоб були некриволапі спеціалісти які до цього багато бруківки поклали таким методом, а то виставлять бруківку на 1 см вище поребрика, тоді почнуть трамбувати віброплитою, а воно або не доходитиме скрізь в рівень або навпаки провалюватиметься а віброплита битиме по тих же поребриках.
45-я плитка - это пешеходная зона, для периодического заезда авто - и мандарин и ковальская рекомендуют 60мм толщины.
на загальній ціні матеріали + робота між 40-45 мм та 60 мм різниця мінімальна, тому із 60 якось спокійніше. Я собі брав на Ковальської 60 мм, знайшов вихід на хорошу знижку, на Мандарині тільки лотки для води брав бо таких на Ковальської не було. Доречі ФЕМ буває дуже різної якості. Золотий Мандарин і Ковальської мені дуже сподобалось, на відміну від "ноу-нейм" варіантів на трасі.
Доброго всім дня.Планую біля будинку викласти двір тротуарною плиткою. Плитка (старе місто) товщиною 60мм, 70 м2 завезена. Питання - якщо в двір рідко ( приблизно 20 разів на рік) буде заїзжати легкове авто то можна просто плитку класти на гарцовку чи краще там де буде їхати - стояти авто спочатку забетонувати а потіи на пісчано-цементну суміш укласти плитку? Іще питання - якщо нема віброплити чи можна обійтися ручною трамбовкою? Дякую за увагу.
Я не спеціаліст, але в нас в дворі багатоповерхівки все викладено плиткою, без бетонування і заставлено легковиками. Вже пару років стоїть без проблем
Я не спеціаліст, але в нас в дворі багатоповерхівки все викладено плиткою, без бетонування і заставлено легковиками. Вже пару років стоїть без проблем
Дякую. Беру до уваги.
Вот только Я думаю, что основу вам не ручной трамбовкой делали. Всё-таки надо брамбовать хорошо. У меня трамбовали вручную, по причине того что померла перед укладкой плитки виброплита, заверили что и руками утрамбуют хорошо. В одном месте немного просело на втором году ежедневной парковки авто.
Вот только Я думаю, что основу вам не ручной трамбовкой делали. Всё-таки надо брамбовать хорошо. У меня трамбовали вручную, по причине того что померла перед укладкой плитки виброплита, заверили что и руками утрамбуют хорошо. В одном месте немного просело на втором году ежедневной парковки авто.
тягали трамбувалку так, не ручну, а отака фігня з ручкою, що вібрує.
Мабуть, залежить від плитки. У нас заборонено заїжджати саме на тротуарну на плитку, вона поступово псується. А паркомісця зроблені якоюсь іншою, норм.
можливо, бо на вигляд вона різна ось якраз малюють розмітку
Можливо на паркомісцях вона (плитка) просто більшої товщини?
Можливо на паркомісцях вона (плитка) просто більшої товщини?
Та ні Ото все що сіре, однакової товщини Доречі пригадав, під час окупації по двору кацапська броня на гусеніцах каталась. Плитка витримала.