ПДР для моноколіс. Згідно визначень ПДР моноколесо - це транспортний засіб (пристрій, призначений для перевезення людей), при цьому: - не велосипед (велосипед - призводиться в рух мускульною силою); - не мопед (мопед - двоколісний ТЗ з двигуном до 4 кВт; під це визначення на даний момент потрапляють всі електросамокати та гіроскутери); - не механічний ТЗ за виключенням деяких моделей (механічний ТЗ має двигун понад 3 кВт). Особа, яка рухається на моноколесі: - не власник транспортного засобу згідно ПДР (не обов’язково мати документи, що підтверджують право власності), але власник майна згідно Цивільного кодексу; - не водій (бо це особа, яка керує транспортним засобом і має посвідчення водія, а для одноколісного ТЗ (та/або потужністю менше 4 кВт) не потрібно мати посвідчення); - не велосипедист (велосипедист - особа, яка керує велосипедом); - не пішохід (пішохід приймає участь в дорожньому русі поза ТЗ, або веде велосипед). Але фактично - це водій транспортного засобу-моноколісник (накшталт велосипедиста) та водночас пішохід, адже габарити, вага, маневреність та швидкість руху моноколеса може бути близькою до пішохода з ручною поклажею, чого не скажеш про інші ТЗ. Крім того, згідно ЦК України та судової практики щодо велосипедів, моноколесо (та загалом гіротранспорт) не може бути джерелом підвищеної небезпеки, адже хоч воно і обладнане двигуном, його експлуатація є повністю контрольованою, воно не може самостійно рухатись без постійного впливу людини, з несправністю двигуна (а отже і гальм), чи будучи вимкненим. Тому з питань власної безпеки до розробки окремих правил для цього виду транспорту слід дотримуватись тих правил, що стосуються велосипедистів. На даний момент згідно ПДР на моноколесі дозволено рухатись лише по проїзній частині (вона призначена для руху транспортних засобів). При цьому якщо максимальна швидкість моноколеса за характеристиками або технічно не перевищує 40 км/год, - потрібно рухатись якомога ближче до правого краю ПЧ (крім обгону та повороту ліворуч/розвороту) - п. 11.7. Також ви не повинні перешкоджати іншим ТЗ, рухаючись з дуже малою швидкістю - п. 12.9-в. Повороти слід показувати витягнутою вбік рукою, а зупинку - піднятою вгору рукою (бажано не використовувати альтернативні знаки з зігнутою в лікті рукою через неоднозначність їх трактування). Чи можна переїжджати дорогу по пішохідному переході на моноколесі (самокаті/велосипеді): згідно ПДР пішохідний перехід — це ділянка проїзної частини або інженерна споруда, призначена для руху пішоходів через дорогу. Якщо це ділянка проїзної частини, то по ній можна рухатись транспортним засобам по аналогії з виїздом з житлової зони, дворів та інших прилеглих територій. Тобто, при виїзді на проїзну частину (в нашому випадку на пішохідний перехід), потрібно дати дорогу пішоходам та транспортним засобам (п. 10.2). Таким чином ви виїжджаєте на ПЧ, прямуєте до смуги для руху ліворуч, а з неї з’їжджаєте знову на прилеглу територію. Висновок: по пішохідному переході можна перетинати ПЧ: - на регульованому пішохідному переході без зеленої стрілки в додатковій секції світлофору, надавши перевагу пішоходам; - на регульованому пішохідному переході із зеленою стрілкою в додатковій секції світлофору та нерегульованому, впевнившись в безпеці, відсутності ТЗ, що наближаються, або в тому, що всі інші ТЗ, які прямують по ПЧ зупинилися. На моноколесах заборонено (згідно ПДР на даний момент), але потребує перегляду: - рухатись по тротуарах та пішохідних доріжках - п. 11.3 та визначення знаку 4.13 (так само, як і велосипедам та іншим ТЗ); - рухатись по смузі для маршрутних ТЗ - п. 17.1 (крім них можна лише таксі та велосипедистам); - рухатись по велодоріжках (згідно визначення знаку 4.12 дозволений рух лише на велосипедах та в деяких випадках пішоходам); - знаходитись в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння; - користуватись засобами зв’язку, тримаючи їх в руці. Примітки: * Обмеження швидкості в населених пунктах - 50 км/год - п. 12.4; в житлових і пішохідних зонах - 20 км/год - п. 12.5; на автомагістралях для механічних ТЗ (краще не ризикувати) - не менше 40 км/год - п. 27.3. * Водії, які скаржаться на те, що вони можуть тебе переїхати якщо ти впадеш мають знати, що таке безпечна дистанція та інтервал. * Вело- та вело-пішохідна доріжка має бути позначена відповідними знаками (навіть якщо є розмітка). * Велосипедист має перевагу перед іншими ТЗ якщо велодоріжка перетинає дорогу в межах перехрестя або в’їзд в житлову зону чи прилеглу територію, але повинен пропустити інші ТЗ, якщо велодоріжка перетинає дорогу поза межами перехрестя. * Велосипедист повинен мати справний звуковий сигнал та світлоповертальні елементи, а також увімкнений ліхтар (фару) в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. * В житловій та пішохідній зоні пішоходи мають перевагу в русі, та можуть рухатись по ПЧ, але не перешкоджаючи руху ТЗ безпідставно. * Пішохід може рухатись по велодоріжці якщо поруч немає тротуарів, чи рухатись по них неможливо, але не перешкоджаючи ТЗ. * На автомобільних дорогах державного значення рух на велосипедах обмежується.
- не пішохід (пішохід приймає участь в дорожньому русі поза ТЗ, або веде велосипед). Але фактично - це водій транспортного засобу-моноколісник (накшталт велосипедиста) та водночас пішохід, адже габарити, вага, маневреність та швидкість руху моноколеса може бути близькою до пішохода з ручною поклажею, чого не скажеш про інші ТЗ.
А маневренность и скорость движения пешехода (а соответственно и энергия в случае коллизии) тоже близки к моноколесу?
На моноколесах заборонено (згідно ПДР на даний момент), але потребує перегляду: - рухатись по тротуарах та пішохідних доріжках - п. 11.3 та визначення знаку 4.13 (так само, як і велосипедам та іншим ТЗ);
* Водії, які скаржаться на те, що вони можуть тебе переїхати якщо ти впадеш мають знати, що таке безпечна дистанція та інтервал.
Так то водії поміж рядами протискуються, забивши на ті самі безпечну дистанцію та інтервал?
- не пішохід (пішохід приймає участь в дорожньому русі поза ТЗ, або веде велосипед). Але фактично - це водій транспортного засобу-моноколісник (накшталт велосипедиста) та водночас пішохід, адже габарити, вага, маневреність та швидкість руху моноколеса може бути близькою до пішохода з ручною поклажею, чого не скажеш про інші ТЗ.
А маневренность и скорость движения пешехода (а соответственно и энергия в случае коллизии) тоже близки к моноколесу?
На моноколесах заборонено (згідно ПДР на даний момент), але потребує перегляду: - рухатись по тротуарах та пішохідних доріжках - п. 11.3 та визначення знаку 4.13 (так само, як і велосипедам та іншим ТЗ);
я вместе с колесом вешу 85кг, при этом если меня задеть то шанс упасть у меня в 10 раз выше чем у пешехода.
* Водії, які скаржаться на те, що вони можуть тебе переїхати якщо ти впадеш мають знати, що таке безпечна дистанція та інтервал.
Так то водії поміж рядами протискуються, забивши на ті самі безпечну дистанцію та інтервал?
Пункт относится к езде сзади за колесником чего многие водители боятся и сигналят орут что нас не должно быть на дорогах. Относительно твоего ответа, я надеюсь ты понимаешь что водятлы обгоняют нас в нашей полосе на заведомо большей сокрости, и им пофик на дистанцию. Мы же в основном обгоняем стоячих в пробке. По твоему опасность обгона в обоих случаях одинакова?
По твоему опасность обгона в обоих случаях одинакова?
На мій погляд спортивному знаряддю не місце ані на дорозі, ані на тротуарі. Як картингу чи формулі.
[
я вместе с колесом вешу 85кг, при этом если меня задеть то шанс упасть у меня в 10 раз выше чем у пешехода.
только ты умалчиваешь, что ездишь в защите, а пешеходы - нет, соответственно при столкновении сильнейшую травму получит пешеход, а не ты...
[
только ты умалчиваешь, что ездишь в защите, а пешеходы - нет, соответственно при столкновении сильнейшую травму получит пешеход, а не ты...
скажу по секрету что моноколесники сильно ломаются в защите на скоростях до 10км/ч, на 30+ больше в скользячку уходят.
[
скажу по секрету что моноколесники сильно ломаются в защите на скоростях до 10км/ч, на 30+ больше в скользячку уходят.
Сильно поломался, когда тебя авто выдавило с дороги(решило на азс повернуть) и ты упал на тротуар?
...
Сильно поломался, когда тебя авто выдавило с дороги(решило на азс повернуть) и ты упал на тротуар?
я вообще не упал, просто сошел с колеса и пришлось уронить колесо (поцарапал).
...
Пункт относится к езде сзади за колесником чего многие водители боятся и сигналят орут что нас не должно быть на дорогах. Относительно твоего ответа, я надеюсь ты понимаешь что водятлы обгоняют нас в нашей полосе на заведомо большей сокрости, и им пофик на дистанцию. Мы же в основном обгоняем стоячих в пробке. По твоему опасность обгона в обоих случаях одинакова?
Чего? В какой это "нашей полосе"?
Еду в первой полосе справа и меня опережают в моей же полосе, это в какой полосе?
Не понял - автор "Правил" отсылается к тому, что моноколесник - это пешеход, а пешеход - это моноколесник и надо пересматривать, а тут ты задвигаешь хрустальные аргументы противоположного
Пункт относится к езде сзади за колесником чего многие водители боятся и сигналят орут что нас не должно быть на дорогах.
Вообще не написано, к чему относится пункт. Конкретно мне стремно моноколесника опережать и в соседнем ряду.
Не понял - автор "Правил" отсылается к тому, что моноколесник - это пешеход, а пешеход - это моноколесник и надо пересматривать, а тут ты задвигаешь хрустальные аргументы противоположного
Пункт относится к езде сзади за колесником чего многие водители боятся и сигналят орут что нас не должно быть на дорогах.
Вообще не написано, к чему относится пункт. Конкретно мне стремно моноколесника опережать и в соседнем ряду.
по пдд и судам сейчас примерно так и есть что колесник то пешеход.
В чем проблема опережать в соседнем?
Еду в первой полосе справа и меня опережают в моей же полосе, это в какой полосе?
А что ты делаешь на дороге?
А что такого, в том что транспортное средство передвигается по дороге? Вполне законно. С другой стороны, они часто считают, что им все должны или чем-то обязаны.
Почитал, тут все плохо. Начиная от определения через отрицание (не велосипед, не мопед... а еще не самолет, не самокат, не гужевой транспорт, не катер, не паром, не лодка, не электропогрузчик, не ялик, не сани с тройкой лошадей), заканчивая тем, что это не правила, а "изыскания на тему." Правила - набор четко и однозначно сформулированных постулатов, а это набор мыслей, а не правила. Ну и основной вопрос к чему моноколесам вдруг отдельные правила? Завтра сделают очередной "дрон на ножках" от бостон дайнамикс и опять будем правила делать? Есть два пути: приравнять к мопедам (электродвигатель до 4 кВт) или выделить отдельно всю категорию электротранспорта, напрример который для движения требует поддержания равновесия водителем или типа того.
выделить отдельно всю категорию электротранспорта, напрример который для движения требует поддержания равновесия водителем или типа того.
Там во всех правилах была единственная верная мысль - делать по аналогии с велосипедами. Скорости в пределах города вполне сопоставимы. Едешь на колесе - велосипед, колесо едет на тебе - пешеход
В чем проблема опережать в соседнем?
В маневренности и последствиях в случае если тебя "выскользит" или как там оно на 50 км/ч в мою полосу Велосипедисты тоже стремные, но у них шансов все же больше.
Такими темпами можно и пешеходам разрешить шастать по проезжей части. Что будет мешать опережать их по соседним полосам?
Там во всех правилах была единственная верная мысль - делать по аналогии с велосипедами. Скорости в пределах города вполне сопоставимы. Едешь на колесе - велосипед, колесо едет на тебе - пешеход
Самый логичный путь. Еще бы ответственность за нарушения ПДД заставить нести всех участников ДД, а не только водителей авто. Не теоретически, а фактически. Но это так, мечты... И еще бы добавил в ПДД по поводу велосипедистов, моноколесников и т.п., что не тербует наличия прав, пункт об обязательном наличии документов, удостоверяющих личность. И в КУАП добавил бы, что в случае нарушения указанной категорией ПДД и отсутствии документов, удостоверяющих личность, вело-моно-мопедочудо отправляется на штрафплощадку (по общим тарифам как для авто) до оплаты штрафа и предоставления документов на право собственности на конфискованное "это".
І державний реєстраційний номер їм на чоло і спину .