autoua
Autoua.netФорумІнші подорожі

Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист

старожил *
26 лет за рулем, Киев
С нами с 27.03.2008

Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист
      25 апреля 2022 в 17:40 Гілками

А раптом хтось вже шукав цю інфу і пояснить

Дано:
Особа перетнула кордон з ЄС 1 березня в Румунії.
Потім дісталася Франції. Пройшла паспортний контроль і отримала ще один штампік.
Отримала тимчасовий захист. Це документик з фоткою на дорослого а діти "прикріплені"
Питань перебування у Франції немає.
Питаня щодо подорожей.

Скажімо, через 100 днів особа захотіла відвідати родичів чи друзів що примхою долі опинились в інших країнах.
Як це буде рахуватись і чи можна поїхати на тиждень до:
а)Іспанії. Я думаю, що так особливо якщо скористатись наземним транспортом без паспортного контролю. Шенген і скоріше за все всім пофіг
б) країни не шенгенської зони. Скажімо, Болгарії. Адже там паспортного контролю не уникнути.

Чи будуть рахуватись дні у Франції під тимчасовим захистом? Та і як ті ж Болгари будуть читати той документ францюзькою?

Ну і це актуально тим, у кого вже був якийсь строк проведений і ЄС до цього.

Роздрукувати   Нагадати!   Сповістити модератора   Відправити по E-mail
мандрівник **
48 лет (24 года за рулем), Киев
С нами с 10.10.2003

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: Denbora]
      25 апреля 2022 в 18:02 Гілками

я не знайшов відповідь

бився над цим місяць, так ніхто і не знає ...

Достоевский **
Lucca, Italia
С нами с 16.06.2008

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: Vladya]
      25 апреля 2022 в 20:52 Гілками

Скорей всего вопрос и не урегулирован ещё законодательно

Теоретически должны выдать документы
1. Нац. ИД без права выезда за границу
2. Вид на жительство какой-то. Вот с ним и паспортом можно будет и в Румынию с Болгарией и Хорватией.

Ну а на практике по шенгену думаю вряд ли возможны проблемы, только если сам их искать начнёшь.
А с теми, кто пока вне непонятно

Ещё сложнее с теми, кто осел в той же Румынии или Болгарии.
Им ведь и в Шенген получается не попасть только с этим временным статусом если нет биометрики?

Змінено valkrav (20:56 25/04/2022)

старожил *
26 лет за рулем, Киев
С нами с 27.03.2008

25 апреля 2022 в 23:24 Гілками

Питання не в біометричному паспорті.
Він є і у мами і у дітей.

Питання в тому що формально людина вже 100 днів в ЄС.
І так, у Франції чи Шенгені (якщо не наражатись на паспортний контроль) питань немає.

Але ця людина, припустимо, сідає в літак і літить в Болгарію. Там дивляться на її паспорт, а вона в ЄС вже 100 днів...

Документ во Франції є. Цє бумажка з фото на фр. мові. В Болгарії, наприклад, видають бумажку на болгарській мові. Чи варта ця бумажка хоч чогось при спробі потрапити в іншу країну ЄС - питання

подсевший на форум **
47 лет, Аликанте, Испания
С нами с 08.01.2006

26 апреля 2022 в 00:11 Гілками

Denbora 25.04.2022 23:24 пишет:

Документ во Франції є. Цє бумажка з фото на фр. мові. В Болгарії, наприклад, видають бумажку на болгарській мові. Чи варта ця бумажка хоч чогось при спробі потрапити в іншу країну ЄС - питання

ему должны эту бумажку обменять на пластиковую карту внж. и с ней уже он будет летать, куда хочет. в Испании и в Литве так сделали, думаю, что это общеЕС тема.

Змінено ivlike (00:11 26/04/2022)

мандрівник **
С нами с 10.10.2003

26 апреля 2022 в 09:45 Гілками

як я зрозумів коли шукав, ти повинен за 90 днів дії безвізу отримати ВНЖ країни і вже виконувати правила цього ВНЖ

старожил *
26 лет за рулем, Киев
С нами с 27.03.2008

26 апреля 2022 в 10:18 Гілками

Тимчасовий захист це не те саме що ВНЖ.

Не дивлячись на те, що вони дуже схожі за деякими ознаками, це не те саме.

Я так розумію, це все ж таки різний правовий статус особи.

подсевший на форум **
С нами с 08.01.2006

26 апреля 2022 в 10:37 Гілками

Denbora 26.04.2022 10:18 пишет:

Вы заблуждаетесь в терминах. вид на жительство может быть по очень многим основаниям. одно из них - временное убежище.
путь Вам указали - после получения бумажки, получить пластиковую карточку, и с ней уже путешествовать туда, куда хочется.

старожил *
26 лет за рулем, Киев
С нами с 27.03.2008

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: ivlike]
      26 апреля 2022 в 11:14 Гілками

ivlike 26.04.2022 10:37 пишет:

Вы заблуждаетесь в терминах. вид на жительство может быть по очень многим основаниям. одно из них - временное убежище.
путь Вам указали - после получения бумажки, получить пластиковую карточку, и с ней уже путешествовать туда, куда хочется.

Ок. Раз Ви орієнтуєтесь в темі, то підкажіть,

Де можєна знайти хоч якусь інформацію (офіційну чи допис в людини в соцілочках, що це проходила в будь-якій країні ЄС) про те, як на підставі папірця про тимчасовий захист отримати ID картку ?

подсевший на форум **
С нами с 08.01.2006

26 апреля 2022 в 11:20 Гілками

Denbora 26.04.2022 11:14 пишет:

ivlike 26.04.2022 10:37 пишет:

Ок. Раз Ви орієнтуєтесь в темі, то підкажіть,

Де можєна знайти хоч якусь інформацію (офіційну чи допис в людини в соцілочках, що це проходила в будь-якій країні ЄС) про те, як на підставі папірця про тимчасовий захист отримати ID картку ?

разные процедуры не только в каждой стране, а даже в каждом регионе (в Испании так), так что в этом не подскажу. если они получили бумажку, то им должны были сказать сразу, какая процедура подачи на карточку. или пусть спросят в локальных каналах/группах переехавших, обычно это уже все обсудили и подробно расписали.

старожил *
26 лет за рулем, Киев
С нами с 27.03.2008

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: ivlike]
      26 апреля 2022 в 12:15 Гілками

ivlike 26.04.2022 11:20 пишет:

обычно это уже все обсудили и подробно расписали.

Нажаль, ні. Є учасником купи груп, ніхто у Франції поки що навіть не згадував проя якесть ID. Так само у Польші, до речі чи Болгарії.

Навіть у місцевій французській префектурі не надто захотіли розбиратись з питанням подорожей - тримайте папірця і не морочьте голову =)

Ба більше, я думаю, що поки що не надто багато людей замислювались над цим питанням. Але час йде.

Вже 2 місяці минуло і через місяць особа може "застрять" у країні тимчасового захисту без просто способу побачитись з рідними в іншій країні.

подсевший на форум **
С нами с 08.01.2006

26 апреля 2022 в 15:43 Гілками

Denbora 26.04.2022 12:15 пишет:

Нажаль, ні. Є учасником купи груп, ніхто у Франції поки що навіть не згадував проя якесть ID. Так само у Польші, до речі чи Болгарії.

Навіть у місцевій французській префектурі не надто захотіли розбиратись з питанням подорожей - тримайте папірця і не морочьте голову =)

Ба більше, я думаю, що поки що не надто багато людей замислювались над цим питанням. Але час йде.

Вже 2 місяці минуло і через місяць особа може "застрять" у країні тимчасового захисту без просто способу побачитись з рідними в іншій країні.

в Испании активно выдают карточки на основании принятого решения (бумажки с фоткой и отпечатками), но при этом, сразу акцентируют внимание, что карточка нужна именно для международных поездок, а внутри Испании, достаточно этой бумажки.
ну и надо учесть, что в глазах ЕС, беженцы - это немножко не те, кто планирует много путешествовать

уточните в нужной стране, как они решили насчет продления безвиза - Испания продлила до 180 дней пребывание по безвизу, т.к. приехавших очень много, и даже на белую бумажку, записывают на конец июля-август сейчас в крупных городах, а в мелких примерно на месяц наперед.

Змінено ivlike (15:45 26/04/2022)

старожил ***
С нами с 26.05.2016

26 апреля 2022 в 23:52 Гілками

Але ця людина, припустимо, сідає в літак і літить в Болгарію. Там дивляться на її паспорт, а вона в ЄС вже 100 днів...

С Болгарией проще, потому как изучив вопрос, внезапно выяснилось что страны у которых собственный пограничный контроль (Болгария, Румыния и т.п.), позволяют находиться там 90/180, независимо от других стран. Это звучит странно, потому как я думал что правило 90/180 оно для всего ЕС, но во многих статьях пишут обратное, что можно находиться 90 в Шенгене, потом 90 в Болгарии, потом опять вернуться в Шенген. А статей которые утверждают что 90/180 работает именно для всего ЕС - я не встречал.

Поэтому из того что я понимаю - с TPS (Temporary Protection Status) вы находитесь внутри той зоны, которая вам этот TPS выдала. И при этом можно ездить в другие зоны, у которых свой пограничный контроль, и свои 90/180.

старый писатель ***
Киев
С нами с 22.08.2006

27 апреля 2022 в 12:26 Гілками
31 год за рулем, Ровно
С нами с 09.08.2002

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: Николаевич]
      27 апреля 2022 в 19:19 Гілками

Надо ориентироваться на законодательство страны, выдавшей разрешение на пребывание.
В Германии есть неочевидный нюанс. Большинство украинских беженцев (все?) при поступлении в страну встают на учёт в социальную службу для получения выплат. Так вот, если человек получает выплаты от правительства, он должен согласовывать с этой службой выезд за границу.

С нами с 03.09.2001

28 апреля 2022 в 22:02 Гілками

Denbora 26.04.2022 12:15 пишет:

Теоретично, правило 90/100 розповсюджуться ТІЛЬКИ на туристів. Людина, що отримала тимчасовий захист більше не є туристом в країні, яка цей тимчасовий захист надала. Тобто, має право на туристичні 90/180 в усіх інших країнах ЕС.

31 год за рулем, Ровно
С нами с 09.08.2002

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: Drunkard]
      29 апреля 2022 в 00:08 Гілками

Drunkard 28.04.2022 22:02 пишет:

Теоретично, правило 90/100 розповсюджуться ТІЛЬКИ на туристів. Людина, що отримала тимчасовий захист більше не є туристом в країні, яка цей тимчасовий захист надала. Тобто, має право на туристичні 90/180 в усіх інших країнах ЕС.

Має право, але є нюанс
Хочу повторити, у кожної країни своє законодавство, яке бажано не порушувати.

Поездки с Fiktionsbescheinigung
§ 81 Abs. 3 AufenthG

Все, кто находятся в Германии и подали заявление на получение 24 параграфа, получают так называемый Fiktionsbescheinigung. С этим нельзя ездить по безвизу в Шенгенской зоне, так как ВНЖ ещё не выдан, и Fiktionsbescheinigung его не заменяет для поездок и въезда в Шенген.
До 23 мая действует Ukraine-Aufenthalts-Übergangsverordnung, и возможен въезд без ВНЖ.
После 23 мая с Fiktionsbescheinigung ездить нельзя и въезд в Шенген не будет возможен.
Для поездок нужно будет дождаться выдачи ВНЖ по 24 параграфу.

Вопросов не возникает при условии, что в фрикцион указано § 81 Abs. 4 AufenthG

Достоевский ***
55 лет, Киев
С нами с 27.12.2007

29 апреля 2022 в 13:36 Гілками

Ця бумажка - це жокумент о том, що ви отримали статус тимчасового захисту цієґ краґни. Та дійсна вона тільки в межах краґни.
Не знаю, яяк в інших карїнах, а в Іспанії на ній написано, що ви повинні отримати "паспорт іноземця". Це пластікова картка називається в Іспанії TIE. Вот з нею можно іздити по всій європі.

старый писатель **
30 лет за рулем, Киев
С нами с 25.04.2004

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: nope]
      8 мая 2022 в 08:07 Гілками

nope 29.04.2022 00:08 пишет:

Drunkard 28.04.2022 22:02 пишет:

Для поездок нужно будет дождаться выдачи ВНЖ по 24 параграфу.

5 років ?

Змінено Купец (08:08 08/05/2022)

мандрівник **
С нами с 10.10.2003

Re: Питання: 90/180 перебування в ЄС та тимчасовий захист [Re: Купец]
      8 мая 2022 в 14:43 Гілками

Купец 08.05.2022 08:07 пишет:

5 років ?

на рік з продовженням на 3 роки
але скоро всі сами поїдуть додому, бо житло треба сплачувати, работу знайти важко, жити нема за що.
з першого червня все переходить до Джоб центру і почнуть пропонувати роботу, за відмову там де кілька раз мінус виплати. Без знання мови робота буде сами знаєте яка. Німці втомлюються і починають виселяти людей ...
А так як українці це не сірійці, як правило всі жили гарно, працювати не гарно і платить за квартиру багато кому буде не той рівень.

Залишаться ті хто отримує гарну зарплату в Україні, або зможе влаштуватись. Плюс принесе жертву заради дітей, і свій український статус засуне ... і почне все с початку, щоб тільки залишитись.

Я так це бачу.

Autoua.netФорумІнші подорожі
Додаткова інформація
0 користувачів і 196 що побажали залишитися невідомими читають цей форум.

Модератор:  AVB, LordAmid, moderator, LOMOND 

Роздрукувати всю тему

Права
      Ви не можете створювати нові теми
      Ви не можете відповідати на повідомлення
      HTML дозволений
      UBBCode дозволений

Рейтинг:
Переглядів теми: 45630

Оціните цю тему

Перейти в

Правила конференції | Календар | FAQ | Карта розділу | Мобільна версія