в якості варіанта на цю зиму Камінну топку встановлять, як "треба" - обкладуть цеглою, зроблять підводи тепла в сусідні кімнати. Але ж воно і коштуватиме досить дорожче. А ще й естетики б хотілося б. За/проти, які думки?
в якості варіанта на цю зиму Камінну топку встановлять, як "треба" - обкладуть цеглою, зроблять підводи тепла в сусідні кімнати. Але ж воно і коштуватиме досить дорожче. А ще й естетики б хотілося б. За/проти, які думки?
С эстетической точки зрения я уже 20 лет хочу камин сделать. Т.к. дом 2-х этажный, разгонять теплый воздух и так будет хорошо, я прикидывал
Но камин не греет, у него вытяжная труба большого диаметра, все тепло улетает, разве что с водяной рубашкой
замало вихідних даних...куди встановлюється(будинок/квартира), яка площа кімнат/загальна? Топка полюбе - більш функціональна тай з естетикою там все досить добре. ...І що тим називаєш піччу-каміном?
По початковому питанню: це питання смаку. Для мене камін це тільки каміння - ніякого чавуну. Але це мої естетичні погляди. Тобто тут поради будуть поділені в залежності від поглядів радника. Коли я домовлявся з пічником на складання каміна, він поставив просте питання "тобі для тепла чи естетики?". Якщо з "для естетики" усе просто: обирай матеріали та форму. То "для тепла" треба рахувати. І тут все дуже просто: гарна водяна рубашка з обв'язкою коштує ~$1000. Це вже ціна непоганого твердопаливного котла. А ККД котла буде набагато вище за камін. Тоді навіщо? Я обрав "для естетики". Не пошкодував. І дійсно, я часто палив камін весною, коли на вулиці вже досить тепло, щоб вимкнути опалення, а палити вогнище ще зарано. І це тепло від каміна мені не потрібне, а вимкнути водяну рубашку не можна. Тобто цю гарячу воду треба кудись зливати. Крім того, в мене система опалення залита пропіленгліколем і щоб приєднати водяну рубашку з можливістю злива воді, то треба робити косвеннік. Тоді ціна такої водяної рубашки злітає ще вище. І сенсу в цьому немає.
Все так. Але встановлювати твердопаливний бажання поки не має. Дом використовується як дача, є газовий котел. Питання більше, якщо хтось встановлював та користується цією піччю то чи немає якихось багів або порад по вибору чи встановленню.
Буржуйка в сегодняшних реалиях хорошее решение, хотел в свое время такую поставить https://euro-kamin.com.ua/shop/product/c...5oaAg2aEALw_wcB но менеджер эпицентра отговорил, обосновуя что тепла от нее намного меньше чем от обычной печи. Но печь нужно долго разогревать, а тут полчаса и пошло тепло
Все так. Але встановлювати твердопаливний бажання поки не має. Дом використовується як дача, є газовий котел. Питання більше, якщо хтось встановлював та користується цією піччю то чи немає якихось багів або порад по вибору чи встановленню.
Я довго вибирав та зупинився саме не цій, встановив на дачі(теж, як резервне джерело до існуючого газового опалення конвекторами) на початку цього літа...вже протестував декілька разів, літо ж доволі холодне було)...звісно, осінь-зима, покаже чи є якісь баги, але не думаю, що буде щось критичне, не знайшов негативу й у числених оглядах на ютьюбі. Ця модель вважається одним із лідерів у свойому класі. У мене дачний будиночок невеликий, але брав спеціально із надлишковою потужністю.
Залежить від особистих вподобань. На мій смак, якщо обирати між гранітно/мармуровим "гробівцем" в кімнаті, то вже краще голий чавун камінофену (так воно вроді правильно зветься). Собі сам робив портал з декоративної цегли, не зовсім кантрі, щось середнє. Півкруглої форми, через це технологічність нульова. Робив пару місяців. Майстер на таку роботу мені не по кишені. По факту можна було спокійно взяти камінофен, є стильні в мінімалістичному дизайні, і недорого тією ж цеглою "обіграти" задню стіну.
Собі навпаки взяв мінімально потужний, щоб максимум часу працював в номінальному режимі, без закопчення.
Головне не топити дровами з вишні, черешні, берези. Найкраще акація, дуб, граб, ясень. З дешевих то осина. Горіхові добавляти тільки за наявності відкритого вогню в топці. Таку піч використовував 3 зими. 6.5 кВт потужності на 45 кВ.м . Було тепло. Постраждала піч своєї останньої зими, коли топили вишнею і черешнею. Загорілася вихлопна труба, хоча на вигляд була чиста. Зірвало вихідного фланця, погнуло двері.
Головне не топити дровами з вишні, черешні, берези. Найкраще акація, дуб, граб, ясень. З дешевих то осина. Горіхові добавляти тільки за наявності відкритого вогню в топці. Таку піч використовував 3 зими. 6.5 кВт потужності на 45 кВ.м . Було тепло. Постраждала піч своєї останньої зими, коли топили вишнею і черешнею. Загорілася вихлопна труба, хоча на вигляд була чиста. Зірвало вихідного фланця, погнуло двері.
Как взрыв сажа горела? Хорошо, что пожара не было. А откуда информация дровах, которые дают минимум сажи?
камінна топка це розвиток відкритих камінів, але готувати в них можна з певними обмеженнями (використовуючи саме відкритими). але треба враховувати сучасні тенденції - сьогодні будинки стають герметичними або з потужними вентиляційними системами, тож забезпечити стабільну тягу буде не просто. герметичність будинків треба враховувати і обираючи камінну топку - має бути канал подачі повітря в камеру горіння, канал зовні будинку (це вже вимога в європі задля безпеки). я б ще рекомендував за можливості обирати цільно відлиті топки - збірні можуть з часом потребувати переущільнення, що буде непросто зробити без розбору порталу. піч-камін - не потребує додаткових витрат по оздобленню, але більше підійде для будинків з единим простіром - щоб конвекції вистачало для обігріву всіх куточків. ще відкрита чавунна топка має потужне ІЧ випромінення (такий собі УФО що світить у всі боки). часто має поверхню на якій за потреби можна готувати. в грудні кілька днів мешкав в горах в будиночку, де по середині стояла така топка - прикольно, іноді корисно (зігріти води для чаю, для готування треба трохи потренуватись), заспокійливе підсвічування. але треба завжди бути обережним та уважним і оминати горячу чавунну конструкцію (стояла посередині простору). про піч-камін - за 4 дні в горах тільки задоволення, але за цим і їхали. але якщо для будинку постійного проживання - треба думати. фото
практика трохи є: в закарпатті сама дешева збірна топка на 14кВт розігріває за кілька годин двоповерховий зруб на 140квм, перший поверх тардиційно отворами в портали опалюється, в одне приміщення йде повітряний короб з порталу, в іншому проходить димар на якого встановили "їжака" (закритий короб з отворами входу і виходу повітря). біля Києва в будинку цільнолита топка на 25кВт з тепловим коробом і роводкою коробів у всі приміщення, для приміщень з довжиною короба більше 5м тепловентилятор (вмикається за температури повітря в коробі вище 60градусів). ефект той самий за приблизно такий самий час, може опалювати двоповерховий будинок 220квм (в реальності коли використовується, то система автоматичного опалення "відчуває" і зменшує потужність). але всі приміщення не мають бути щільно закритими - необхідний рух повітря (якщо малі отвори може навіть свистіти при роботі вентилятора).
Горіхові дрова мають великий запас газу. Де він і як він береться почитайте. Все те що я написав є тільки безцінним власним досвідом.
Загорілася смола що накопичилася на внутрішній частині димоходу. Пожежа була погашена вуглекислотним вогнегасником від крапельника вверх по ходу диму. Гасила моя перелякана дружина коли піч з димоходом готувалися до вильоту. Як раз судячи з звуків прочищали турбопроходи, закрилки і все інше що потрібно для взльоту пічки в космос. Інструкції що робити отримувала від мене по відеозв'язку . Мене вдома не було.
дякую
Головне не топити дровами з вишні, черешні, берези.
Туда же сливка. Но: можна, якщо здерти кору. Смола вся там. На добре висушених дровах знімається сама, згрубша.
Я сам змурував на дачі. Потестували минулою зимою, все робить гріє і хату і душу. Приємно пити вино ввечері під тріскот дров. Руки не дойшли ще верхню частину доробити, з гіпсовкартону. Але і без неї, хвилин за 40 прогріває дерев"яну хату до температури коли ходжу в нижньому.
Туда же сливка. Но: можна, якщо здерти кору. Смола вся там. На добре висушених дровах знімається сама, згрубша.
і абрикос.
про вишню, черешню, сливу - зрозуміло бо ту їх смолу всі добре бачили...а от береза - не думав, що до цієї ж категорії віднесена
про вишню, черешню, сливу - зрозуміло бо ту їх смолу всі добре бачили...а от береза - не думав, що до цієї ж категорії віднесена
Погугли: березовий дьоготь.
Як досить швидкий та безпечний варіант з мінімальними доробками, це конвектор на скрапленому газі. Потрібна тільки стіна з виходом на вулицю, куди монтувати сам конвектор. В мене такий стоїть як резерв електричного опалення приклад . Зі свого досвіду, топить дуже швидко та ефективно, 40 л пропану вистачає на тиждень при середній -10. Можна також кілька балонів в рампу підключити, щоб на тривалий час вистачило.