Доброї ночі. Є батьківська ділянка в селі. 25+14 сотих. Від дороги, в глибину-десь 40% займають будинок з невисоким садом, а далі город. В усіх сусідів, що зліва, що справа, сади ще менші, до 25%, решту орана земля. Ділянка іде з півночі на південь. Хочу засадити все горіхами. Чи є якісь законодавчі обмеження? Навскидку, знайшов лише, що не менше половини ширини крони до межі. Горіхи пекани, пишуть, виростають до 40м. Зрозуміло, що поки виростуть... але якусь тінь сусідам кидатимуть. Можуть бути якісь аргументовані побажання від сусідів?
Що, ніяких обмежень нема? Власну ділянку хоч дубами можна засадити?
Аби не попалили. Бо мені за горіх в кінці городу на межі півроку істерики влаштовували, а потім, напевно, якось його вбили, бо всох, а я знайшов в ньому насверлені дірки
Пока они вырастут и соседи поменяются, и пожелания с претензиями
Садите для чого? Якщо бізнес, то в цьому році кіло горіху за безцінь беруть, бо немає спросу.
Так, продавати. Горіхи пекани - бо нічого кращого не придумав. Відверто кажучи, я ті пекани, можна сказати, в очі не бачив. Спробую, може синові в пригоді стануть.
"Вважається, що на північ від 40-ї паралелі пекан розводити ризиковано"
40 паралель - десь між Анкарою і Стамбулом
Ризикну.
Ризикну.
Свого часу дико хотів завести звичайний грецькій горіх,ділянка на черніговщині. Але після детального вивчення реалій з сортами, морозостійкістю, температурними зонами та т.п. відмовився. Гарний посадковий матеріал коштує немало, саджати аби що - тупо. У нас сади горіхові вимерзають. І відбувається це тоді, коли вже вкладено багато часу, коштів та надій. А потом - бац! І все... Тому дуже зважено віднесіться. З посаджених сім років горіхами самостійно десятка саджанців, на сьогодні лишилося три. Горіхів ще не бачили.
Не впевнений, як воно піде з пеканом, але живучи в селі, мені дууже складно повірити про які небудь складності з ростом звичайного горіха. Можливо з якимись супер-сортовими, призначеними для супер інтенсивних методів вирощування... Ділянка за безкоштовно вже багато років дана в користування родичам. Буваю там двічі на рік, кращого застосування не придумав.
Не впевнений, як воно піде з пеканом, але живучи в селі, мені дууже складно повірити про які небудь складності з ростом звичайного горіха. Можливо з якимись супер-сортовими, призначеними для супер інтенсивних методів вирощування... Ділянка за безкоштовно вже багато років дана в користування родичам. Буваю там двічі на рік, кращого застосування не придумав.
Буваєте двічі на рік? Не забувайте, що сусіди або просто незнайомі люди допоможуть зібрати врожай з саду, що рідко доглядається. Там жити треба.
Буваєте двічі на рік? Не забувайте, що сусіди або просто незнайомі люди допоможуть зібрати врожай з саду, що рідко доглядається. Там жити треба.
Я Вам більше скажу, я на дачі раз в рік буваю, і теж садитиму горіхи. Нє... ну йо-мойо, а шо ж робити? Ну накидайте кращих варіантів, будь ласка. Поки розрахунок на те, що горіхів буде стільки, що замахаються допомагати збирати.
Як варияант - обліпиха.
Як варияант - обліпиха.
Цікаво, дякую. Але як ту обліпиху збирати... я колись суницю вирощував, то як згадаю як її нелегко збирати... Можливо наївно, але маю уявлення - горіхи впали, лежать мене чекають. Я приїхав, зібрав. В мене зараз є два старих горіхи, і схема працює. Зрозуміло, що не заради них я приїзжаю, це скоріше ритуальні візити. Замовляю 40 саджанців для початку. Можливо ще шиповнмк, теж читав що є попит.
Приїхав зібрав...
А сушити не треба? Чи ви думаєте у вас вологі заберуть? Ні, там на прийомі не дурні. Кажу, бо зіткнувся з цим. В цьому році закупка копійки.
Ну то підсушу. Я живу в селі, 24 сотих є ділянка, гаражі ітд, тримати/сушити є де. А минулорічні горіхи приймають, по ціні свіжі/минулорічні розрізняються? Ну тобто чи можуть собі лежати рік два, чекати більш вдалої конюктури ринку без втрати вартості?
Приїхав зібрав...
А сушити не треба? Чи ви думаєте у вас вологі заберуть? Ні, там на прийомі не дурні. Кажу, бо зіткнувся з цим. В цьому році закупка копійки.
По чому приймають? У нас на селі іздять, пропонують по 8. Ще і обвіс на додачу %20. Думаю, більш вигідно кудись привезти. Але щось не знаходжу координати.
Ну то підсушу. Я живу в селі, 24 сотих є ділянка, гаражі ітд, тримати/сушити є де. А минулорічні горіхи приймають, по ціні свіжі/минулорічні розрізняються? Ну тобто чи можуть собі лежати рік два, чекати більш вдалої конюктури ринку без втрати вартості?
У нас на селі приймальщики бьють горіх, дивляться шо і як. Товстошкірі сорта дешевше на 30-50%. При товарної кількості сушити реально головняк. Особливо в сиру погоду. Ми збираємо десь кг 200 (5 горіхів), це капець як багато роботи з ними.
Ну а розрізняють приймальники чищені нові/старі горіхи? Моя мати років пять тому здавала чищені по 80 (вроді) грн, то всі без рлзбору почистила і здала на Привокзальному ринку у Львові.
Ну а розрізняють приймальники чищені нові/старі горіхи? Моя мати років пять тому здавала чищені по 80 (вроді) грн, то всі без рлзбору почистила і здала на Привокзальному ринку у Львові.
може від місця здачі залежить. Я відвожу мамкині заготовки зимою, бо зараз на них немає ціни, від слова зовсім. З нову ж таки - чищений чи ні, якщо чищений то метелик чи може на всі 4 секції.
а не про горіхи, але сад...є десь 20-25 соток яблунь. цього року врожай чудовий, а ті що падають раніше здавали на сік. Цього року пару разів здали, і все, машина не приїздить більше. відповідно тачками на поле вивожу яблука - гнилі і не дуже. ясно, що горіхи так не псуються, але якщо не здати за рік, то наступного року є ризик що зіпсуються, та і висохнуть і втратять вагу. тому як хобі - ну так, а мати з такого профіт - це вже як повезе