Стикнулась з проблемою, що з жовтня дуже зросло енергоспоживання за лічильником - якщо раніше на місяць витрачала десь 150 кВт, то за 2 останні місяці воно зросло (за лічильником) до 400 кВт на місяць. При тому рівень реального споживання мав не збільшитись, а зменшитись завдяки відключеннями. До того ж ніяких електрообігрівачів та інших "сезонних" потужних споживачів енергії не використовую.
І це не тільки в мене - у декого зі знайомих теж значно зросли показання на лічильниках, що їх теж доволі здивувало.
У звязку з цим у мене питання до колективного розуму:
1. Куди зараз можна звернутись за перевіркою лічильників 2. Чи можна якимось чином запобігти збільшенню кіловатів.
Взагалі, це відповідальність Київенерго (чи хто є постачальником). Можна написати заяву і вони повинні перевірити лічильник. Але, навіть в мірни часи це працювало погано. А зараз... Так, можливо, що лічильник рахує невірно, але у 2 разі це малоймовірно! Що це може бути? По-перше, який лічильник? Чи маєте ви до нього доступі, чи контролюєте ви показники?Перевірте, що ви вчасно і правильно передали показники в особистому кабінеті. Можливо, що показники "не дійшли" і вас перераховують по "середньому". Ну і, по-друге, сусід під'єднався до вас. Це можна спіймати постійним наглядом. Наприклад, "я дома один, крім постійних користувачів (холодильник, телевізор, ввімкнено тільки одну лампу". Засік показники лічильника до і за годину-дві. Порахував...
Вимкнути все і всюди, під'єднати щось потужне фіксованої потужності, наприклад масляний обігрівач або холодний бойлер 2 кВт та почекати хвилин 15, повинно накрутити 500Вт.
Нереальное потребление, холодильник из-за выключений может чуть больше потреблять. Но ненамного. У него расход порядка 250 квт в год. Счетчик поломался скорее всего.
Я бы попровал ваттметром покрутить пару часов какой-то прибор и сравнил с показаниями счетчика. Включить холодильник через удлиннитель.
Tibor 02.12.2022 15:45 пишет: Нереальное потребление, холодильник из-за выключений может чуть больше потреблять. Но ненамного. У него расход порядка 250 квт в год. Счетчик поломался скорее всего.
Я бы попровал ваттметром покрутить пару часов какой-то прибор и сравнил с показаниями счетчика. Включить холодильник через удлиннитель.
Я хіба що списав би на більш холодну воду на вході у бойлер чи теплі поли через зменшення температури повітря. Відключення ніяк не призведуть до збільшення споживання холодильником, фізику не надуриш. Хіба що до стопору компресора у рідких випадках, але то ловити треба. Та і видно, що холодильник не морозить, іноді і компресор ловить кліна і вимагає заміни
Я собі слабо уявляю взагалі, як можна "втулитись" в 150кВат. У мене банально холодильник + морозилка + лампочки (до речі всі мінімум енергозберігаючі, а так навіть LED), і все одно 140+. Якщо включати ТВ, зарядки телефонів, комп чи ноут, с вай-фай роутерами (2шт), посудомийку та стіралку - то вже 400-500кватт як не крути. І це без обігрівачів чи бойлеру.
было такое, соседи перикинулись на мою "фазу", или как то так, в щитке, заметил сам, так как при подключении их нагрузки типа бойлера, счетчики мигали синхронно быстро, вызов электрика решил проблему.
Allodin 02.12.2022 16:39 пишет: Я хіба що списав би на більш холодну воду на вході у бойлер чи теплі поли через зменшення температури повітря. Відключення ніяк не призведуть до збільшення споживання холодильником, фізику не надуриш. Хіба що до стопору компресора у рідких випадках, але то ловити треба. Та і видно, що холодильник не морозить, іноді і компресор ловить кліна і вимагає заміни
Насправді, при відключеннях холодильник споживає більш. ККД режима "підтримка" вище ніж "Працюю на всі гроші". Тобто підтримувати холод дешевш ніж "швидко охолоджуємо". Але там різниця дуже невелика.
oksana_20009 02.12.2022 14:17 пишет: Стикнулась з проблемою, що з жовтня дуже зросло енергоспоживання за лічильником - якщо раніше на місяць витрачала десь 150 кВт, то за 2 останні місяці воно зросло (за лічильником) до 400 кВт на місяць. При тому рівень реального споживання мав не збільшитись, а зменшитись завдяки відключеннями. До того ж ніяких електрообігрівачів та інших "сезонних" потужних споживачів енергії не використовую.
Или таки поломался счетчик (крайне маловероятно), или таки кто то подключился к вашей фазе (более вероятно). Правда если стоит бойлер большого объема, то с наступлением холодов он тратить больше электроэнергии, так как вода более холодная. Но в 2,5 раза все равно быть не должно
AL® 02.12.2022 17:02 пишет: Я собі слабо уявляю взагалі, як можна "втулитись" в 150кВат. У мене банально холодильник + морозилка + лампочки (до речі всі мінімум енергозберігаючі, а так навіть LED), і все одно 140+. Якщо включати ТВ, зарядки телефонів, комп чи ноут, с вай-фай роутерами (2шт), посудомийку та стіралку - то вже 400-500кватт як не крути. І це без обігрівачів чи бойлеру.
Більше 200 не виходив. Це з бойлером. А так 100-140. Плита газова.
Aleksandr71 02.12.2022 19:03 пишет: Тільки одне те, що бойлер при значних відключеннях не догріває воду, а гріє її кожний раз "з нуля" , говорить на користь збільшення.
А як же нічний тариф. Коли умовно він з 7 до 23 взагалі нічого не гріє. Те що зараз вода значно холодніше так. Але тут йдеться було 150 стало 400. якби 150-250 ніхто би й не замітив. От нові лічильники при частих відключеннях могли те ж погоріти то так
netm@n 02.12.2022 15:39 пишет: Вимкнути все і всюди, під'єднати щось потужне фіксованої потужності, наприклад масляний обігрівач або холодний бойлер 2 кВт та почекати хвилин 15, повинно накрутити 500Вт.
Лічильник можне перевірити самостійно навіть парою лампочок по 10 Вт, тобто, будь-яким навантаженням (>10..20W), потужність споживання якого відома з достатньою точністю.