В листопаді придбав і встановив у дачний дерев'яний будиночок площею 27м2 чавунну"буржуйку" з димоходом
Встановлював самостійно, бо так і не зміг знайти в своїй глушині толкового майстра за адекватну ціну. Та й швидко треба було, а до майстрів черги по декілька тижнів. Виявилося, що це не така вже й складна справа, якщо вивчити матчастину в гуглі. Поки що політ нормальний!
а хто як вирішив питання із підігрівом дачного будиночка в холодну пору року, ділимося досвідом
Хтось топиться електрикою, хтось газом, хтось тепловими насосами, хтось грубою або буржуйкою. Все залежить від можливостей та наявності того чи іншого ресурсу.
В мене в дачному будинку є груба, камінна топка, та кондиціонери (арктична серія). Якщо б постійно була електрика, то опалювати кондиціонерами було б дешевше і комфортніше, ніж дровами. В нас куб дуба зараз коштує 2300 грн (влітку 2500 було). А куб мені на місяць, мабуть, і не вистачить. В той же час в зимні місяці споживання електрики десь 600-800 кВт*г, влітку - 200 Квт*г. Тобто на опалення кондьорами іде десь 400-600 КВт*г на місяць. Так, що якщо немає доступу до дешевих дров, то електрика, як на мене, виходить дешевше. В цьому сезоні дотоплюю дровами тільки коли довго нема світла або температура падає нижче -10 градусів. Камінна топка - прикольний девайс, в мене Лаудель 700, але нормально протопити нею на всю ніч не виходить. Поки горять дрова, вона добре гріє, коли гасне (миаксимум на 3-4 години я горіння розтягував) стає прохолодно. Груба (цегляна піч) в цьому сенсі - комфортніша. Один раз натопив і 12-14 годин вона віддає тепло.
В якості дачі будинок в селі, тому настінні газові конвектори (будинок газифікований), є у використанні електроконвектор з низькотемпературним теном, масляний конвектор, інфрачервоні панелі. Ну і камін, про який писав недавно в іншій темі. Камін дуже ефективний, 3-5 полінець - і вже гаряче.
Хтось топиться електрикою, хтось газом, хтось тепловими насосами, хтось грубою або буржуйкою. Все залежить від можливостей та наявності того чи іншого ресурсу.
В мене в дачному будинку є груба, камінна топка, та кондиціонери (арктична серія). Якщо б постійно була електрика, то опалювати кондиціонерами було б дешевше і комфортніше, ніж дровами. В нас куб дуба зараз коштує 2300 грн (влітку 2500 було). А куб мені на місяць, мабуть, і не вистачить. В той же час в зимні місяці споживання електрики десь 600-800 кВт*г, влітку - 200 Квт*г. Тобто на опалення кондьорами іде десь 400-600 КВт*г на місяць. Так, що якщо немає доступу до дешевих дров, то електрика, як на мене, виходить дешевше. В цьому сезоні дотоплюю дровами тільки коли довго нема світла або температура падає нижче -10 градусів. Камінна топка - прикольний девайс, в мене Лаудель 700, але нормально протопити нею на всю ніч не виходить. Поки горять дрова, вона добре гріє, коли гасне (миаксимум на 3-4 години я горіння розтягував) стає прохолодно. Груба (цегляна піч) в цьому сенсі - комфортніша. Один раз натопив і 12-14 годин вона віддає тепло.
В мене будиночок невеличкий, літній, ще й на сваях (фото)...
Коли температура +0,+5 комбіную, буржуку з електообігрівачами:масляним 1500 на півсили(800 вт) з керамічним плоским нерегульованим Термоеко на 400вт - тоді можна в піжамі ходити.
Тільки коли світло вимикають, треба кожні півгодини в буржуйку полінце підкидать, щоб не замерзнути, бо остигає швидко, як і гріється.Спати приходиться по черзі, поки виключене світло... Тож топлю сосною(без кори) вона вполовину дешевше дуба, навіть димохід зробив так, щоб чистить було зручно....
В якості дачі будинок в селі, тому настінні газові конвектори (будинок газифікований), є у використанні електроконвектор з низькотемпературним теном, масляний конвектор, інфрачервоні панелі. Ну і камін, про який писав недавно в іншій темі. Камін дуже ефективний, 3-5 полінець - і вже гаряче.
У мене проблема, що будиночок зовсім літній, на стіні - брус 5х6 з утепленням , обитий блок-хаусом (зовні) та вагонкою (знутрі), тож нічого на стіну особливо не обіпреш, боюся, щоб не повело. Та й підлога - дошки на лагах, не дуже й нагрузиш, бо прогинаються. Отож навіть буржуйку велику побоявся ставити, взяв невелику, на стіну набив профіль 2.7, на нього - мінерітові вогнетривкі плити з Епіка, на підлогу з ОСБ - шмат заліза 2мм, вихідну трубу обмотав базальтовою ватою на 5 см. І поки політ нормальний, до повного блекауту ніби готовий
Тільки коли світло вимикають, треба кожні півгодини в буржуйку полінце підкидать, щоб не замерзнути, бо остигає швидко, як і гріється.Спати приходиться по черзі, поки виключене світло...
а нафіга, вибачте, їхати на дачу якщо там немає світла та "Спати приходиться по черзі"??? Я ще можу зрозуміти весною, або осінню якась робота на ділянці є. Але що там робити зараз?
Димохід для зручності вивів за будиночок і зробив не 5м, а 3м + 1м до буржуйки, бо із прочитаного в Неті зробив висновок, що горизонтальна труба має бути не менше 1м Поки не вчадів), але тяга не дуже сильна, як в каміні, хоч і гуде
Дача как дача, все равно автономное чем город с нашим светом
Так і я про це....але там перебої їз світлом поки більші, тож іноді по 12 годин приходиться топити буржуйку, постійно підкидуючи дрова. Хотів дістати вугілля, але ціна на нього зараз - космос... І чого було не завести південноафриканського? Він, ніби, тримає тепло вдвічі-втричі довше за дрова... Тож поки без потреби там не сиджу, але запасний аеродром є, із колодязем та туалетом надворі)
Грубка та інфрачервоний нагрівач. Інфрачервоний дуже зручний якщо тільки прийхав у холодну хату - одразу тепло, якщо змерз то можна погрітися 5-10 хвилин і далі пійти щось робити, або спрямувати на ліжко і зігріти його перед сном. Десь за 4 години вже і грубка починає віддавати тепло.
А якщо це не перший день, то достатньо тільки грубку зранку протопити і ввечорі.
Обов'язково теплі шкарпетки - підлога кам'яна, поки будинок не прогріється переважно ногі мерзнуть.
Так і я про це....але там перебої їз світлом поки більші, тож іноді по 12 годин приходиться топити буржуйку, постійно підкидуючи дрова. Хотів дістати вугілля, але ціна на нього зараз - космос... І чого було не завести південноафриканського? Він, ніби, тримає тепло вдвічі-втричі довше за дрова... Тож поки без потреби там не сиджу, але запасний аеродром є, із колодязем та туалетом надворі)
Подумайте над булерьяном самого малого класса. Его можно закидать дровами, прикрыть заслонки и часа на 4-6 хватит.
Все практически тоже самое, только кондеи не арктик ( ставились давненько, когда и не думали жить в этом доме круглый год) + пару калориферов на всякий случай. Вот только камин у меня сложен был вместе с грубой и он больше декоративный (прямой выход в дымоход), топиться им так себе. Так я его дымоход использовал с другой целью- под всем домом большой гараж-подвал. Поставил там булерьян, и через панель перекрытия провел дымоход через камин. Это на совсем крайний случай. Если придется перебираться в подвал. Булерьян у меня с жарочной поверхностью. Получилось где-то так. Распорку ставил на всяк случай, когда панель проходил.
Собственно сам дымоход. Ну и конечно генератор на газу-бензине (куда ж без него). И на на всякий случай газовый обогреватель.
Есть еще вариант дымохода, строенная труба, типа радиатор, такой туда в камин поставить и прилично тепла добавить. Часто видел на английских форумах прямо в старый камин ставят современную печь
Грубка та інфрачервоний нагрівач. Інфрачервоний дуже зручний якщо тільки прийхав у холодну хату - одразу тепло, якщо змерз то можна погрітися 5-10 хвилин і далі пійти щось робити, або спрямувати на ліжко і зігріти його перед сном. Десь за 4 години вже і грубка починає віддавати тепло.
А якщо це не перший день, то достатньо тільки грубку зранку протопити і ввечорі.
Обов'язково теплі шкарпетки - підлога кам'яна, поки будинок не прогріється переважно ногі мерзнуть.
В мене до війни до грубкм чудово виручав керамічний ТеплЕко на 400 квт, коли їздив на дачу 2 рази на тиждень, то взагалі його не виключав, він при + 5 на дворі тримає трози епла, а коли приїжджав, то додаа масляний на мінімумі - і нормальну температуру тримали....Зараз часті ідключення зробили цей і девайси неефективними, бо будиночок швидко застиває без обігріву і стає холодно....Тому поставив додткво і буржуйку, хоча не виключаю, що придбаю ще й генератор, як подешевшають (влітку))
Подумайте над булерьяном самого малого класса. Его можно закидать дровами, прикрыть заслонки и часа на 4-6 хватит.
Розглядав, але булер'ян класичний, бочкоподібний навіть самий маленькой займає півкімнати ( або справляє таке враження), тому поки відмовився від нього, на користь чавунного, але мпеншого за розміром...
Але ніколи не пізно удосконалювати систему
...
Розглядав, але булер'ян класичний, бочкоподібний навіть самий маленькой займає півкімнати ( або справляє таке враження), тому поки відмовився від нього, на користь чавунного, але мпеншого за розміром...
Але ніколи не пізно удосконалювати систему
То так кажется. Сам по себе занимает полквадрата площади. Всё остальное это видимость, ибо в угол не поставь, от стены отодвинь, огнеупорную подложку под него положи. Себе сделал мобильный. Выход дымохода через стену с заглушкой. При необходимости заносится булерьян, воткнул в дымоход и пользуешься. Не нужен, убрал, заглушку в дымоход и всё. Дымоход с стены в помещение выступает на 5см.
...
Себе сделал мобильный. Выход дымохода через стену с заглушкой. При необходимости заносится булерьян, воткнул в дымоход и пользуешься. Не нужен, убрал, заглушку в дымоход и всё. Дымоход с стены в помещение выступает на 5см.
у меня тоже мобильный- сварил раму, поставил на ролики. Труба снимается под самы потолок- специально так подгадывал, и в теплое время года он откатывается под стеллаж в угол. (на фото выше видно). Булерьян нулевого класса небольшой- можно самому переставить без проблем. Это у меня одоробло под 100кг.
...
Себе сделал мобильный. Выход дымохода через стену с заглушкой. При необходимости заносится булерьян, воткнул в дымоход и пользуешься. Не нужен, убрал, заглушку в дымоход и всё. Дымоход с стены в помещение выступает на 5см.
у меня тоже мобильный- сварил раму, поставил на ролики. Труба снимается под самы потолок- специально так подгадывал, и в теплое время года он откатывается под стеллаж в угол. (на фото выше видно). Булерьян нулевого класса небольшой- можно самому переставить без проблем. Это у меня одоробло под 100кг.
Ну, когда стена кирпичная или хотя бы из газоблоков, то можно сэкономить на пространстве, думаю. А когда деревянная, то надо хорошо от стенки отступать, яя вот на 40 см от минеритовой защиты отступил, полкомнаты занял, а как его сделать мобильным - х.з., труба на 50 см из стены торчать будет
Ну вы сложности накручиваете. Зачем делать трубу с стены полметра, метр-два. Кто мешает сделать пару сантиметров, и одеть сверху розетту? Принёс булерьян, и трубу нужной длины - собрал, пользуешься. Не нужно, разобрал и вынес. Дырку в стене закрыл подходящей заглушкой.