Після встановлення 3-фазної сонячної станції зіткнувся з проблемою, що електрики іноді перемикають фази на трансформаторі не дотримуючись послідовності, після чого станція не працює на заряд акумів від мережі. Це легко вирішується свопом будь-яких фаз, але треба брати викрутку та лізти у щиток (для мене не проблема, але дружина таке зробити не зможе). Можливо є девайс, що може це робити або автоматично, або вручну? Гугління та запиту електриків нічого не дав.
не воно, ці штуки просто вибирають оптимальну фазу з 3-х для однофазного обладнання, там перемикання по колу відбувається, тому у випадку порушеної послідовності таке переключення не допомагає, бо послідовність зберігається.
keen 28.02.2023 13:28 пишет: Після встановлення 3-фазної сонячної станції зіткнувся з проблемою, що електрики іноді перемикають фази на трансформаторі не дотримуючись послідовності, після чого станція не працює на заряд акумів від мережі. Це легко вирішується свопом будь-яких фаз, але треба брати викрутку та лізти у щиток (для мене не проблема, але дружина таке зробити не зможе). Можливо є девайс, що може це робити або автоматично, або вручну? Гугління та запиту електриків нічого не дав.
У мене за 10+ років таке перемикання зі сторони енергретиків було тільки одни раз. Невже воно у вас воно так часто відбувається?
Навряд чи є автоматичні перемикачі, оскільки, вважаю, це дуже не типова проблема.
А що можна порадити, два трифазних ввідних автомата і на них зробити накладку з оргскла з віконцем, в один бік посунув один автомат дозволяє ввімкнути, в інший бік посунув - інший автомат, два одразу не дозволить ввімкнути. А далі з них виходить ABC, або АСВ. В якомусь положенні з двох буде коректна послідовність.
Або брати оти два перемикача вибору фази зазначені вище, встановлювати і робити покрокову інструкцію для дружини як їх правильно перемикати: варіант 1 (роби раз, два, три), варіант 2 (роби раз, два, три) оскільки є ризик зєднати дві фази при неправильному включені (тому треба ці перемикачі встановити після ввідного автомата, щоб був захист на випадок невірного включення).
Нафаня 28.02.2023 15:36 пишет: У мене за 10+ років таке перемикання зі сторони енергретиків було тільки одни раз. Невже воно у вас воно так часто відбувається?
за останні півроку вже 3-4 рази було. Раніше я не звертав уваги, бо не було 3-фазного обладнання.
keen 28.02.2023 13:28 пишет: Після встановлення 3-фазної сонячної станції зіткнувся з проблемою, що електрики іноді перемикають фази на трансформаторі не дотримуючись послідовності, після чого станція не працює на заряд акумів від мережі. Це легко вирішується свопом будь-яких фаз, але треба брати викрутку та лізти у щиток (для мене не проблема, але дружина таке зробити не зможе). Можливо є девайс, що може це робити або автоматично, або вручну? Гугління та запиту електриків нічого не дав.
keen 28.02.2023 15:47 пишет: схоже на рішення. Наскільки я зрозумів, то можна на 1 одну послідовність фаз, на 2 іншу і одна з двох має працювати корректно?
Ніт. 3 фази = три варіанти. Тому ставити 2 послідовно. Окрім кулачкових перемикачів є щє варіанти (не реклама), але одне АЛЕ... Всі варіанти (окрім промислових на струм >100А) не передбачають перемикання під струмом, це лише перекидач Навіть під навантаженням зі струмом >5a перемикнути - будуть "незабутні враження", особливо якщо підключений 3ф двигун.
Ну у кожного свій "шлях самурая" Я зробив "падабум", перекинувши на іншу фазу невимкнену лінію, в якій був лише побутовий холодос з компресором (мабуть до 100Вт), увімкнений через стаб в 1kV*A. Іскра дозволяє робити дугу між фазами
Allodin 28.02.2023 17:17 пишет: Ніт. 3 фази = три варіанти. Тому ставити 2 послідовно.
Чому три варіанти? Не знаю про трифазні зарядні пристрої, але для трифазних двигунів досить поміняти лише будь-які дві фази місцями. Майже впевнений, що тут так само.
два трифазних ввідних автомата і на них зробити накладку з оргскла з віконцем, в один бік посунув один автомат дозволяє ввімкнути, в інший бік посунув - інший автомат, два одразу не дозволить ввімкнути.
Здається, можна використати просто триполюсний перемикач І-0-ІІ, на входах якого дві сусідні фази завчасно переплутані у двох варіантах. Звісно, перемикання робити без навантаження (просто вимикати ввідний вимикач перед ним на час перемикань).
Здається якщо на трансформаторі перекинули фази, то тобі достатньо поміняти місцями лише 2 проводи. Тому поставити перемикач по схемі простого тумблера, перемикати тільки після вимкнення вхідного. І не буде проблем. Схема проста.
Я те ж саме запропонував вище. (П.С. лише зараз помітив, на моєму малюнку не вистачає перемички між положеннями І та ІІ на крайній фазі перемикача І-0-ІІ).
Storag 07.03.2023 11:45 пишет: Здається якщо на трансформаторі перекинули фази, то тобі достатньо поміняти місцями лише 2 проводи. Тому поставити перемикач по схемі простого тумблера, перемикати тільки після вимкнення вхідного. І не буде проблем. Схема проста.
ще потрібно якось захист придумати як зробити, щоб це перемикання завжди було при вимкненому автоматі
У цьому сенсі, мій варіант з перемикачем І-0-ІІ (а не перемикачем І-ІІ) має перевагу, бо перемикання, все ж, відбувається через положення "все вимкнуто", і шанси зробити міжфазне КЗ значно нижчі. Хоча, якщо його перемикати досить швидко, то теж можна нарватися, що дуга не встигне погаснути, і перекинеться на сусідню фазу, потянувшись за перекидним контактом.
Можна навіть просту схемку зібрати з простим контролером типу ардуінки, і релюхами з пускачами, яка буде все це робити, з відповідними таймінгами та отриманням команди хоч з кнопки, хоч дистанційно. Я, коли питався в темі, посилання на яку дали вище, вже збирався собі таке зробити, але потім, як часто-густо буває, вирішили питання більш кардинально))