Велике перехрестя - 2+3 полоси. Ми повертаємо наліво з 2-полосної. Поворот наліво знаком дозволено з обох полос. Розмітки немає. Там, куди повертаємо - 3 полоси.
Я їду прямо (не зрізаючи), щоб доїхати до середньої полоси і повернути наліво в неї. Водій з правої полоси, зрізаючи мою траекторію, намагається повернути туди ж.
Виник конфлікт, коли я і опонент голосно сперечалися, кому треба повторити ПДР. Добре, що порозумілися. Але, як виявилось - повторити ПДР треба було обом.
10.4 пише таке:
Водій, що виконує поворот ліворуч або розворот поза перехрестям з відповідного крайнього положення на проїзній частині даного напрямку, повинен дати дорогу зустрічним транспортним засобам, а при виконанні цих маневрів не з крайнього лівого положення на проїзній частині — і попутним транспортним засобам. Водій, що виконує поворот ліворуч, повинен дати дорогу попутним транспортним засобам, які рухаються попереду нього і виконують розворот.
Проблема в тому, що на цьому перехресті таке відбувається постійно.
А як ви повертаєте в такому випадку?
Не зрозумів А чого ти з лівої полоси в середню поїхав? Ти мав в крайню ліву і їхати
Як на мене, виділене стосується фур, які повертають наліво не з крайньої. Для наведеного прикладу поворотун з крайнього займає крайній лівий ряд, поворотун з середнього займає середній або правий. На практиці треба дивитися, хто куди їде і враховувати це.
Не зрозумів А чого ти з лівої полоси в середню поїхав? Ти мав в крайню ліву і їхати
от і опонент був такої самої думки. можна посилання на пункт пдр, який регламентує, в яку полосу я маю повертати?
А чого ти з лівої полоси в середню поїхав?
того, що там через 100 метрів з'їзд, на який мені треба попасти, 1. ті, хто повертає з зустрічної направо, забивають цю полосу 2. сусіди справа теж як правило повертають або в середню, або в першу, і перелаштуватися потім дуже проблематично 3. я не знаю пункта (лошіть, якшо шо) який забороняє мені повертати у зручну для мене полосу в цьому випадку. а 10.4 каже, що сусід справа повинен мене пропустити.
Ти маєш пропустити машину справа якщо ваші траекторії перетинаються. Все.
Ти маєш пропустити машину справа якщо ваші траекторії перетинаються. Все.
не можу погодитися.
перевага того, хто праворуч - це при переїзді рівнозначних перехресть та при одночасному перестроюванні. інакше можна дійти до того, що той, хто справа- головний, хоча у нього червоний або "другорядна дорога".
вибачте за джерело, але тут доводиться саме така думка.
Павлова Катерина Олегівна•16 июля 2023 17:30 Доброго дня. Підкажіть будь ласка, якщо повертаємо ліворуч на дорогу з двома, трьома, або більше полосами для руху, в яку полосу потрібно повертати?
Ответить1 user-photoАнтон Викторович • Преподаватель•16 июля 2023 17:43 Доброго дня. ПДР не регламентують, у яку смуги при повороті ліворуч водій повинен повертати. Тобто все залежить від дорожньої обстановки в даному місці і в даний момент. Якщо є зустрічний транспортний засіб, який повертатиме праворуч, то він буде зобов'язаний зайняти крайню праву смугу руху, і відповідно, нам вже не варто займати цю смугу при повороті ліворуч, тобто залишається друга, або третя смуга руху, якщо вона присутня на дорозі, куди ми будемо повертати.
а ось інша думка іншого викладача цієї ж автошколи:
Володимир Михайлович • Преподаватель•8 февраля 2023 12:03 ✓ Розпочавши виконання повороту ліворуч із крайньої лівої смуги руху, виїжджайте із перехрещення проїзних частин у крайню ліву смугу руху.
Розпочавши виконання повороту ліворуч із смуги руху, розташованої правіше, виїжджайте, відповідно, із перехрещення проїзних частин у смугу руху, розташовану правіше.
✓ Вважайте, що на перехресті нанесені лінії дорожньої Разметка 1.7 (за ДСТУ 2587-2021 застосовується на складних чи широких перехрестях для позначення лівого повороту, як в ілюстраціях із ДСТУ 2587-2021 та з додатку 2 ПДР (скріншот)). Найчастіше ця розмітка відсутня і Ви керуєтеся вказівками пунктів 1.10 [смуга руху] (мінімальна ширина однієї смуги має бути 2,75 метри) і 11.1. ПДР, визначаючи смуги руху під час виконання повороту за прикладом ілюстрації скріншоту (буцімто вони позначені розміткою)!
✓ При виконанні повороту праворуч із декількох смуг, відраховуйте свою смугу на виїзді із перехрещення проїзних частин від правого краю проїзної частини - зправа-наліво.
При виконанні повороту ліворуч із декількох смуг, відраховуйте свою смугу на виїзді із перехрещення проїзних частин від осьової лінії, розділювальної смуги, лівого краю проїзної частини (Знак 5.5 ) - зліва- направо.
✓ Є гарна деталізація виконання поворотів із декількох смуг у статті 54 Проекту Закону України Про дорожній рух та його безпеку :
якщо дозволено поворот ліворуч або праворуч з декількох смуг (рядів), то при його здійсненні водій повинен триматися тієї смуги (ряду) відносно умовного центру повороту, по якій в'їжджав на перехрестя, крім випадків, коли здійснюється об’їзд перешкоди для руху або кількість смуг (ширина проїзної частини) на виїзді з перехрестя зменшується. У випадку виконання перестроювання для об’їзду перешкоди потрібно дотримуватись вимог правил перестроювання. У разі зменшення кількості смуг (ширини проїзної частини) при виїзді з перехрестя та можливого перехрещення траєкторій руху транспортних засобів, перевагу в русі має водій транспортного засобу, що рухається в межах своєї смуги (ряду) ближче до центру повороту.
✓ Патрульна поліція, що виїжджає на місце ДТП, де водії не поділили смуги руху при виїзді із перехрещення проїзних частин, звичайно вказує у протоколі ДТП, що водій, який, за їх думкою, є винуватцем, порушив пункти ПДР 10.1. , 13.1. , 13.3. - не переконався в безпеці, створив перешкоди або небезпеки іншим учасникам дорожнього руху, не дотримався безпечних інтервалів. Вказування цих пунктів у документах юристи розцінюють як спрощений або упереджений підхід до оформлення матеріалів, бо їх вказівки є не конкретними, а їх порушення важко як довести так і спростувати! Звинуватити можуть будь-кого із водіїв - учасників ДТП, але частіше звинувачують того, хто не дотримався вищеперелічених рекомендацій.
✓ Насправді, водій, який з різних причин, виїжджав із перехрещення проїзних частин не в свою смугу за вищевказаним відрахунком (об'їжджав перешкоду чи смуг руху виявилося меньше, ніж було на в'їзді) мав дотримуватися вимоги пункту 10.3. , 1-й абзац ПДР:
у разі перестроювання водій повинен дати дорогу транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку по тій смузі, на яку він має намір перестроїтися.
На жаль, в пункті 1.10 ПДР України відсутнє визначення терміну "перестроювання" - звідси більшість проблем! А ще є проблема помилки у пункті 10.5. ПДР, що виникла у результаті його змін у 2017 році. Стосується вона повороту праворуч із декількох смуг - буцімто, всім треба виїжджати ближче до правого краю проїзної частини, але це не так!
Водії, які виконують повороти із декількох смуг на перехрестях, де відсутня Разметка 1.7 повинні бути максимально уважними і обережними, не створювати загрози безпеці дорожнього руху (вимоги пунктів 2.3. [б] , 2.3. [д] ПДР), виконуючи таким чином вимоги пунктів 10.1, 13.1, 13.3!
але, як бачимо, це лише проект
Ти намагаєшся довести що ти правий, попри все. Але ні
10.11. У разі коли траєкторії руху транспортних засобів перетинаються, а черговість проїзду не обумовлена цими Правилами, дати дорогу повинен водій, до якого транспортний засіб наближається з правого боку.
того, що там через 100 метрів з'їзд, на який мені треба попасти,
1. Варто одразу заздалегідь ставати в праву смугу, а не в ліву. Це одразу вирішує проблему. 2. Якщо ви перший - просто тиснете гарно на газ, і нікого справа не буде (це досить легко навіть на моєму 1.5-літровому 100-сильному авто). 3. Якщо перші два варіанти не підходять з якихось причин - збавляєте швидкість і, з вже увімкненим правим поворотником - ловите проміжок між авто (дуже часто авто розтягуються, бо не всі тримають один темп). Едина незручність з цим, що не в усіх авто досить крупні бокові дзеркала які дають гарний огляд в повороті. (В мене - гарні крупні бічні дзеркала, і перелаштовуватися в повороті, чи на колі - легко).
У разі коли траєкторії руху транспортних засобів перетинаються, а черговість проїзду не обумовлена цими Правилами, дати дорогу повинен водій, до якого транспортний засіб наближається з правого боку.
ТС трактує рух прямо до початку повороту як проїзд далі своєю полосою, й за ПДР для нього черговість проїзду визначена, опонент при цьому "здійснює перелаштування в його полосу" й має дати дорогу. Опонент вважає навпаки, що саме ТС перелаштовується у його полосу, яку він визначив на свій розсуд, й він теж вважає, що черговість проїзду визначена. Й фігня в тому що дуже коротка дистанція щоб виявити, що вони не порозумілись й треба застосовувати правило правої руки
ПДР говорить, що за 11.1 водії самостійно повинні визначити кількість кількість смуг та безпечні інтервали між ними, а 10 розділ не регламентує, у яку полосу має бути здійснений поворот ліворуч.
того, що там через 100 метрів з'їзд, на який мені треба попасти,
1. Варто одразу заздалегідь ставати в праву смугу, а не в ліву. Це одразу вирішує проблему.
Взагалі не вирішує, бо у лівій полосі може їхати водій, якому так саме як й ТС потрібно у той заїзд за 100 метрів, а повертати у ліву полосу його ніхто не зобов'язує - буде те ж саме, тільки дзеркально
Якщо на тому перехресті таке постійно - можна спробувати позакидувати ЦОДР заявами щоб розмітили полоси на повороті, https://codr.kyivcity.gov.ua/, або ж мучатись поки не внесуть зміни до ПДР, які глобально це питання врегулюють.
ТС трактує рух прямо до початку повороту як проїзд далі своєю полосою, й за ПДР для нього черговість проїзду визначена, опонент при цьому "здійснює перелаштування в його полосу" й має дати дорогу. Опонент вважає навпаки, що саме ТС перелаштовується у його полосу, яку він визначив на свій розсуд, й він теж вважає, що черговість проїзду визначена. Й фігня в тому що дуже коротка дистанція щоб виявити, що вони не порозумілись й треба застосовувати правило правої руки
ПДР говорить, що за 11.1 водії самостійно повинні визначити кількість кількість смуг та безпечні інтервали між ними, а 10 розділ не регламентує, у яку полосу має бути здійснений поворот ліворуч.
Якщо на тому перехресті таке постійно - можна спробувати позакидувати ЦОДР заявами щоб розмітили полоси на повороті, https://codr.kyivcity.gov.ua/, або ж мучатись поки не внесуть зміни до ПДР, які глобально це питання врегулюють.
1. саме так 2. уже зробив, попросив нанести розмітку.
http://youtu.be/iYkh9wVYVjE Трохи розгубився. Бус має право повертати у 1 полосу (до бордюра). Якби бус повертав у 1, то легковик повинен був пропускати його
10.4 повинен дати дорогу зустрічним транспортним засобам, а при виконанні цих маневрів не з крайнього лівого положення на проїзній частині — і попутним транспортним засобам.
Так?
Виходить, що так
Ситуація на відео трохи інша, але і про випадок, коли можна повертати з двох полос теж сказано. І знову 10.4
Трохи розгубився. Бус має право повертати у 1 полосу (до бордюра). Якби бус повертав у 1, то легковик повинен був пропускати його
10.4 повинен дати дорогу зустрічним транспортним засобам, а при виконанні цих маневрів не з крайнього лівого положення на проїзній частині — і попутним транспортним засобам.
Так?
Чесно кажучи, в такій ситуації я б ніколи не повертав з лівої в праву. Підсвідомість би заблокувала ) Але логіка це одне, а ПДР - інше
Чесно кажучи, в такій ситуації я б ніколи не повертав з лівої в праву.
Я також, но мало ли що. Наприклад у лівій полосі за перехрестям ДТП. Тоді той хто повертає з лівої має перевагу і ніякі "правила правої руки" тут не літають. Якось упустив цей пункт в ПДД. Дякую.
Чесно кажучи, в такій ситуації я б ніколи не повертав з лівої в праву.
Я також, но мало ли що. Наприклад у лівій полосі за перехрестям ДТП. Тоді той хто повертає з лівої має перевагу і ніякі "правила правої руки" тут не літають. Якось упустив цей пункт в ПДД. Дякую.
Якщо саме так трактувати, то виходить, що негабаритна фура може не пропускати автівку, що рухається лівим рядом прямо, бо це вже не попутно, й правило правої руки?
Нажаль таке було дуже давно, неможна було міняти смугу на перехресті, зараз для особово обдарованих малюють 1.7. ТС знав, що за поворотом три смуги, тобто міняв сумугу, а от що там з правою та середнью він не розповів "Розмітки немає" і все, а може і навпаки додається саме ліва смуга.
А траекторії перетинаються часом не тому що хтось когось вичавлює з ряду? Якщо я повертаю зі свого ряду в свій то чого б їм перетинатися? А якщо я прямо їду а тому хто праворуч захотілося мене витиснути?
Нажаль таке було дуже давно, неможна було міняти смугу на перехресті, зараз для особово обдарованих малюють 1.7. ТС знав, що за поворотом три смуги, тобто міняв сумугу, а от що там з правою та середнью він не розповів "Розмітки немає" і все, а може і навпаки додається саме ліва смуга.
Я не міняв полосу. Поворот наліво - це не зміна полоси. Я їхав прямо, щоб проїхати три "зустрічні" полоси зліва, не зрізаючи навскоси перехрестя, щоб моя траекторія не перетиналася із зустрічним рухом, і потім збирався повернути наліво в зручну мені полосу.
Що значить "додається"? Це дві різні дороги з різною кількістю полос.
Це перехрестя Драгоманова - Григоренка біля Егерзунда.