Малим (та і собі) вирішим придбати ігровий комп. Купляв я ноут thinkpad, але він навіть Counter-Strike не дуже тяне. Тож вирішив, що наступний девайс дитині краще взяти не ноут, а повноцінний ПК з нормальною відяхою та кулерами. Якщо брати в зборі - виходить на 25-30% дорожче, тож я подумав, колись (років 10 тому) вже збирав компи, вставити у відповідні слоти зможу і зараз. Єдине, що мене турбує - сумісність та розміри. Бо зараз ці проци з кулерами, висотою з ейфелеву вежу, відяхи довжиною з потяг.. не кожна мабуть в мамку або в корпус влізе. По сумісності наче пройшовся, сокети співпадають, але що міг же забути?
Конфіг поки такий:
В ответ на:
GPU ASROCK Radeon RX 7900 XT Phantom Gaming OC, 20GB GDDR6 CPU AMD Ryzen 7 7700 BOX, s. AM5, 5.3GHz, 40MB cache, 8 Core Memory PC-51200 32GB, G.SKILL Trident Z5 RGB, DDR5 6400, kit 2x16GB, CL32 Motherboard ASRock B850M-X WiFi, AMD AM5, WiFi, Bluetooth, Micro ATX SSD SSD Kingston NV3, 2TB, M.2 NVMe PCIe Gen4, R6000/W5000 Case MONTECH XR, RGB, ATX Power GamerStorm PN1000M, 1000W, 80+ Gold, module, ATX CPU FAN CPU Box version, included in CPU? Case FAN 1 Included in Case ? Case FAN 2 Included in Case ? Monitor 27" SAMSUNG LS27CG552EUXEN, QHD, VA, 165Hz, 1ms, 330cd/m2, FreeSync
Бюджет на ПК без монитора озвучи, тогда будет что-то по делу. А так только критиковать можно. RX 7900 XT - зачем, когда в те же деньги уже есть 9070хт, которая во всем лучше, как растре так и в РТ.
DDR5 6400 - в синхроне, скорее всего, не поедет с 7700 на такой частоте. 6000 достаточно, переплачивать смысла нет. Большая скорсоть критична только для интела, на АМ5 профита нет.
ASRock B850M-X WiFi - переплдата на пустом месте, деньги закопаны в никуда, достаточно В650, та даже А620.
1000W, 80+ Gold - перебор и переплата, 850Вт с головой.
GreenMile 13.05.2025 16:04 пишет: Бюджет на ПК без монитора озвучи, тогда будет что-то по делу. А так только критиковать можно.
ух. дякую. критика також важлива. Бюджет він трохи відрізняється в залежності від локації, в Україні одні ціни, забугром інші, і везти з України не впевнений, що буде краще.
тепер по черзі.
GreenMile 13.05.2025 16:04 пишет:
RX 7900 XT - зачем, когда в те же деньги уже есть 9070хт, которая во всем лучше, как растре так и в РТ.
різниця мінімум в 100 євриків, наскільки бачу. А в 9070 памяті менше. Чи вартує +100 євро(+10% по суті) за зміну 7900 на 9070? Тут взагалі пишуть, що 7900 таки трохи виграє у 9070. Тож дійсно не зрозуміло, чи вартує воно переплати в 10% чи ні..
DDR5 6400 - в синхроне, скорее всего, не поедет с 7700 на такой частоте. 6000 достаточно, переплачивать смысла нет. Большая скорсоть критична только для интела, на АМ5 профита нет.
ясно. але різниця в ціні мінімальна, 140 євро ця, а на 6000 буде ну 135. Хоча ось знайшов іншу, PC-51200, 32GB, KINGSTON Value Ram KVR64A52BS8-32, DDR5 6400MHz - 130 євро, а 1 планка (замість двох), хоча, якщо міняти мамку на 650, там вже 4 слоти..
ASRock B850M-X WiFi - переплдата на пустом месте, деньги закопаны в никуда, достаточно В650, та даже А620.
гм. я робив фільтр по micro-ATX, тому 650-а випала мабуть, бо вона вже ATX просто. Але я не розумію, чому 850 дорожча, вони ж наче ідентичні (ну там память можна швидшу ставити хіба що).. UPD: подивився. Якщо брати з wifi модулем, то 850 дешевша, нінж 650. Тож залишу 850, і тоді планку памяті має сенс змінити на 1х32Гб.
Кулер для проца еще нужен, боксовый то затычка.
З блоком зрозуміло. З кулером проца цікаво. Можливо тоді не потрібно BOX версію брати? Але тоді ще термопасту потрібно брати так?
AL® 13.05.2025 16:38 пишет: З кулером проца цікаво. Можливо тоді не потрібно BOX версію брати? Але тоді ще термопасту потрібно брати так?
Дивись по кульку. В том компы що на фото стояла башта на 135вт и проц и7-8700к в такой-же конфигурации почти ужаривался при тдл 120 примерно до 100+. Смотрел ОССТ в стресе. Чтоб не жарился ставил на башню второй вент и самый мощный что нащел в закромах по потоку 120ку на выдув из корпуса.
Башня что на фото 220вт и в том-же стрессе проц спокойно стоит 71-72 градуса. ПАста вполне неплохая, ее и намазал была в комплекте, даже отвертка была. Но цена большинство расстроит - это Ноктуа.
Поэтому боксед - то просто проверить что проц рабочий. Минимально требующую проц игрушку не выдержит и минуты. Ну ладно, три минуты. Поэтому тут не экономь
ух. дякую. критика також важлива. Бюджет він трохи відрізняється в залежності від локації, в Україні одні ціни, забугром інші, і везти з України не впевнений, що буде краще.
А ну тут за бугром сови нюансы, там иногда очень непредсказуемые цены. Но тогда хотя бы магазин скинь где присматриваешь, чтоб понимать ассортимент.
AL® 13.05.2025 16:38 пишет:
різниця мінімум в 100 євриків, наскільки бачу. А в 9070 памяті менше. Чи вартує +100 євро(+10% по суті) за зміну 7900 на 9070?
Хоча ось знайшов іншу, PC-51200, 32GB, KINGSTON Value Ram KVR64A52BS8-32, DDR5 6400MHz - 130 євро, а 1 планка (замість двох), хоча, якщо міняти мамку на 650, там вже 4 слоти..
Не, тогда лучше оставляй Ж.скил, про кингстон забудь. Про 4 слота тоже забудь, они не юбзабельные, все равно юзаться будут только 2, т.к. мамки не могут тянуть 4 планки на полной скорости. Т.е. условно 2 планки она потянет на 6200, а если 4 планки, то в лушем случае каике-то 4800 или типа того.
гм. я робив фільтр по micro-ATX, тому 650-а випала мабуть, бо вона вже ATX просто. Але я не розумію, чому 850 дорожча, вони ж наче ідентичні (ну там память можна швидшу ставити хіба що).. UPD: подивився. Якщо брати з wifi модулем, то 850 дешевша, нінж 650. Тож залишу 850, і тоді планку памяті має сенс змінити на 1х32Гб.
Так а зачем тебе микро-АТХ плата в корпус который поддерживает АТХ? 1 планка памяти - нет, кит из двух, потому сразу надо брать полный объем либо 2 по 16 либо 2 про 32. Небинарную память лучше не брать. И вообще брать лучше то что заявлено в QVL мамки.
З блоком зрозуміло.
Блок надо брать свежий стандартна АТХ 3.1/3.0 с поддержкой РСІе 5.0, голд и выше. Только не чифтеки Шото такое: MSI MPG 850W PCIE5 ATX 3.1 80+ Gold Corsair RM850x 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Be quiet!STRAIGHT POWER 12 850W ATX 3.1
AL® 13.05.2025 16:38 пишет: Можливо тоді не потрібно BOX версію брати? Але тоді ще термопасту потрібно брати так?
Да, Бокс не нужен, пасту или отдельно или она обычно идет в комплекте с кулерами.
А ну тут за бугром сови нюансы, там иногда очень непредсказуемые цены. Но тогда хотя бы магазин скинь где присматриваешь, чтоб понимать ассортимент.
В цілому ассортимент норм, але ціни "гуляють" реально до 10% в залежності від сайту, до того ж від бренду (чи компанії), типу XFX AMD Radeon RX9070XT Swift - 800 євро, а та ж сама відяха але від асус Asus AMD Radeon RX9070XT TUF Gaming OC - вже 1100 євро (+35%) То хз що воно таке і чому..
В цілому ассортимент норм, але ціни "гуляють" реально до 10% в залежності від сайту, до того ж від бренду (чи компанії), типу XFX AMD Radeon RX9070XT Swift - 800 євро, а та ж сама відяха але від асус Asus AMD Radeon RX9070XT TUF Gaming OC - вже 1100 євро (+35%) То хз що воно таке і чому..
Разные вендоры, разное исполнение. Свифт - это самое донное исполнение у ХФХ, а Таф у ауса - середняк, донный у асуса - прайм. Отличается оно компонентной базой, заводским разгоном и качеством охлада.
Разные вендоры, разное исполнение. Свифт - это самое донное исполнение у ХФХ, а Таф у ауса - середняк, донный у асуса - прайм. Отличается оно компонентной базой, заводским разгоном и качеством охлада.
розгоном, думаю, можна знехтувати, а ось охолодженням я б не жертував.. Що порекомендуєте?
розгоном, думаю, можна знехтувати, а ось охолодженням я б не жертував.. Що порекомендуєте?
Розглянути ще версію 9070 не ХТ. Між ними невелика (близько 10%) різниця як в продуктивності, так і в ціні. Проте суттєва різниця в споживанні (близько 100 Вт в навантаженні). Молодша модель більш енергоефективна, що дещо спрощує вимоги до системи охолодження.
Из того что там в первом магазе предлагають - это, пока она по скидосу. Или стил ледженд рядом, если таичи не будет.
Розглянути ще версію 9070 не ХТ. Між ними невелика (близько 10%) різниця як в продуктивності, так і в ціні. Проте суттєва різниця в споживанні (близько 100 Вт в навантаженні). Молодша модель більш енергоефективна, що дещо спрощує вимоги до системи охолодження.
На них цены неадекватные, у АМД что-то явно покурили с ценнообразованием Брать за те же деньги более слабую видяху - ну такое.
На них цены неадекватные, у АМД что-то явно покурили с ценнообразованием Брать за те же деньги более слабую видяху - ну такое.
Це вже треба дивитися на локальні ціни і вирішувати. А так, якщо заглянути на результати тестів, то там 10% різниці, тож наші місцеві ціни (від 30/33) якраз це відображають. Та і на https://pcpartpicker.com/products/video-card/ вибір Угорщини теж щось схоже показує. Проте це було написано в контексті того, що ТС переймався охолодженням: відводити 220-260Вт і 320-360Вт тепла дещо відрізняється по потугах СО, тож потребуватиме більшої уваги до неї в старшій моделі, де "дешманом" точно обмежитися не можна.
Мало, при нижньому розташуванні БЖ його кулер не допомагає охоложенню корпуса загалом. Працює тільки на себе. Я буквально сьогодні провів тест - дивився в якому положенні кулер на боковій стінці допомагає охолодженню відяхі. На вдув карта розжарилася до 90+, на видув до 83-85. Тобто відводити гаряче повітря єфективніше ніж нагнітати холодне.
Мало, при нижньому розташуванні БЖ його кулер не допомагає охоложенню корпуса загалом. Працює тільки на себе. Я буквально сьогодні провів тест - дивився в якому положенні кулер на боковій стінці допомагає охолодженню відяхі. На вдув карта розжарилася до 90+, на видув до 83-85. Тобто відводити гаряче повітря єфективніше ніж нагнітати холодне.
вистачить
ну, кулери можна ж трохи потім докупити, якщо там жарко буде.. а може водне охолодження взяти? Чи воно тільки для проца ж актуально, а відяха все одно буде страждати..
поки без додаткових кулерів зверху. В корпус входить 4 кулера, три спереду, один ззаду наче. 1 грама термо-пасти вистачить?
З.І. Перша колонка - ціни в євро, чисто для наглядності.
А с какой целью два однотерабайтных ССД? Один на 2Тб бери, не нужно плодить сущности. И WD Blue - это безбуферник, лучше возьми кингстон KC3000 вместо него. Корпус - это уже на любителя, но я бы посоветовал брать какой-то с дефолтными пылевыми сетками.
AL® 13.05.2025 20:51 пишет: ну, кулери можна ж трохи потім докупити, якщо там жарко буде.. а може водне охолодження взяти? Чи воно тільки для проца ж актуально, а відяха все одно буде страждати..
Никаких "потом", вентиляцию надо делать сразу, и хорошую, в тазике будет карта под 400Вт тепла, ало, еще и проц поменял на Х - он горячий, оно у тебя там задохнется все. Эпоха закрытых гробов прошла, сейчас все горячее, надо максимальную вентиляцию.
В гейминге она вон 360Вт+ может есть. Прямо со старта надо три на вдув на переднюю морду и обязательно один на выдув сзади, иначе удавится там все, а дальше уже по температурам смотреть и добавлять на выдув сверху (если водянки не будет там). На проц можно взять водянку, 2-секционки 240 хватит, не то, что она там прямо нужна, то температуры будут меньше и не так горячо внутри. У АМ5 толстые крышки процов из-за чего проблема теплоотвода от кристала на кулер, потому для снижения температур надо водоблок или воздушное охлаждение с массивной пятой. Самого тепла там не сильно много, но -10 градусов водянка снимает с проца по сравнению с воздушным, именно из-за того, что водоблок более теплоемкий.
AL® 13.05.2025 20:51 пишет: ну, кулери можна ж трохи потім докупити, якщо там жарко буде.. а може водне охолодження взяти? Чи воно тільки для проца ж актуально, а відяха все одно буде страждати..
А ти потім забажаєш лізти і докладати та переджгутовувати? Мабуть ні. Я-б одразу мінімум ще один додав. В тебе дуже гаряча відяха. Якщо не купляти, то я-б може залишив на вдув два нижніх ( підсвітку вимкнув) і спробував з системи 2х2.
Водянка трохи буде з корпуса теж тягти, але я антіпод цього ізврату. Якісна ДУЖЕ дорого коштує, а дешман тобі скоріше випалить все якщо потече. Кулер здох, та й здох - ну сплив проц якщо захист не налаштований. А рідина як потече - вигорає все, це все одно як працюючий комп в ванну кинути. Непотрібна вона тобі
Я зараз став адептом систем від Ноктуа. Дорого, але якість одразу відбиває ціну. Якщо є видув наверх, то можна без питань спробувати навіть 140мм системи орієнтуючи потік вартикально. При класичному горизонтальному розташуванні один кулер може впиратися в пам'ять. Я піднімав на 5мм бо пам'ять з радіаторами. В закритому корпусі не має значення, а в цих модних "вітринах" починається - некрасиво, висткпає... Ненавиджу ці корпуси. Комп повинен працювати, а не показувати крутість власника. Потім ще на стіл ставлять - дивіться що в мене є. Місце компа під або за столом.
Водянка трохи буде з корпуса теж тягти, але я антіпод цього ізврату. Якісна ДУЖЕ дорого коштує, а дешман тобі скоріше випалить все якщо потече. Кулер здох, та й здох - ну сплив проц якщо захист не налаштований. А рідина як потече - вигорає все, це все одно як працюючий комп в ванну кинути. Непотрібна вона тобі
Я піднімав на 5мм бо пам'ять з радіаторами. В закритому корпусі не має значення, а в цих модних "вітринах" починається - некрасиво, висткпає... Ненавиджу ці корпуси. Комп повинен працювати, а не показувати крутість власника. Потім ще на стіл ставлять - дивіться що в мене є. Місце компа під або за столом.
та да, під стіл, де більше мусору, щоб пил швидше збирався.
Я вже перебудував з водянкою:
В ответ на:
ASRock AMD Radeon RX9070XT Taichi OC, 16GB GDDR6 AMD Ryzen 7 7700X 4.50GHz AM5 BOX 100-100000591WOF G.SKILL 32GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040F16GX2-RS5W ASRock B850M-X WiFi, AMD AM5, WiFi, Bluetooth, Micro ATX WD 2TB Black SN770 M.2 PCIe M.2 2280 WDS200T3X0E Bit Force Orion CF-4, Mid tower, glass, ATX, black ASRock CL-850G, 850W, 80+ Gold, ATX Thermal Grizzly Kryonaut, 1g Water cooler DeepCool LS520S Zero Dark, 2x120mm, Intel i AMD, black Case FAN Be quiet! Pure Wings 3, 120mm, PWM, crni Case FAN Be quiet! Pure Wings 3, 120mm, PWM, crni Keyboard SBOX K-123, wired, US Layout, crna
А є якісь нюанси установки водянки в порівнянні зі звичайним кулером? А то для мене це нове. Жахіття про "протече і все затопить" наскільки воно реально?
Ще трохи переживаю за те, щоб все це вмістити в корпус. БП взяв не модульний, тобто, наскільки зрозумів, провода в комплекті і незємні. Але чисто так порахувати.. на відяхі - 3 кулери. На проц - 2 кулера (водяні), зпереду 3 кулера, зверху 2 кулера, сзаду 1 кулер, ну і ще в БП також кулер. Типу 12 кулерів, 11 з яких в середині корпусу.. Также враження, трохи додати потужності, і воно буквально зможе взлетіти.
та да, під стіл, де більше мусору, щоб пил швидше збирався.
А є якісь нюанси установки водянки в порівнянні зі звичайним кулером? А то для мене це нове. Жахіття про "протече і все затопить" наскільки воно реально?
дуже допомагає пилососити під столом. Саме тому я вирішив замість нового пилососа з вологим прибиранням або парою взяти спочатку ДВА недорогих акумуляторних сяоми. Щоб на кожному поверсі був. В основному під робочими столами щоб було швидко та зручно чхнути пилюку шо ногами натаскується.
Нюансів нема, важливо спочатку подивитись інструкцію. Іноді треба поставити пластину з комплекту охолодження, а її треба ставити на знятій материнці. Щоб потім вже встановлену плату не знімати.