Вирішив заморочитись цим питанням (багаторічна тема про осмос себе вже вичерпала та стала дещо узагальненою), бо трохи задовбало тягати у руках "розливну" у пластикових бутлях з пунктів наливу...та ще й всякі-різні думки відвідують - про якість тої води, що там наливають
Отже, поділіться будь ласка, думками та досвідом: Яку оптимальну Систему очистки ви би сьогодні обрали для середньо-статистичного домогосподарства(3-є дорослих), якщо би таке питання стало у 2025-26 рр.? Про бюджет звісно думав...та таке надумав, що, для такого важливого питання, не буду його жорстко обмежувати...
Усі поради та нюанси стануть мені у нагоді, бо це буде в мене перша серьозна система... а ні, брешу...вже багато років стоїть під мийкою на кухні якась дуже проста система на 2 колби, але щось вона не дуже фільтрує
Не дуже зрозуміле ТЗ: в якому взагалі діапазоні ви обираєте? Які задачі: розумна достатність, чи щоб чайник блищав?
Я не ставила осмос, у мене неосмотична мембрана. Ось я згодувала перплексіті аналіз з сайту КВК. (Англійською, щоб воно інфу про стандарти брало з англомовних джерел).
В ответ на: A non-osmotic membrane filter (e.g., nanofiltration) is sufficient for your water supply. Here’s why:
Contaminant Profile
Low TDS: No significant dissolved salts or heavy metals (e.g., iron at 0.09 mg/dm³).
No Pathogens: Microbiological indicators are within safe limits, eliminating the need for RO’s ultra-fine filtration.
Cost and Efficiency
Non-osmotic systems operate at lower pressure, reducing energy use and maintenance costs.
Preserves minerals like calcium and magnesium, improving water taste and health benefits.
Exceptions If you observe occasional sediment or chlorine taste (not explicitly noted in the report), pair the membrane filter with an activated carbon pre-filter.
Example System Consider a nanofiltration system (e.g., Pentair NF-20) with a pore size of ~0.001 μm to address hardness and minor organic particles while maintaining mineral content.
Ревизор 14.05.2025 13:38 пишет: Хоч тема і багаторічна, але для середньостатистичної квартири і у 2025 році найоптимальніша.
Дякую за вашу думку. По суті питання, щось можете додати?
А що Ви власне хочете обрати? Типів стаціонарних систем очистки води у міській квартирі реально існує аж один - ОСМОС. Усе інше або лайно, або екзотика. Системи домашнього осмосу відрізняються дрібницями, бо фільтри на заміну, та і мембрани усе одно доведеться покупати тут і будуть однакові для всіх. Мінералізатор у принципі не потрібен, окремий кран для фільтрованої води також. Отже реально обираєш бірку на корпусі, ємність баку та кухонний змішувач, на який замінш свій, коли будеш встновлювати осмос.
zyoma 14.05.2025 14:44 пишет: Не дуже зрозуміле ТЗ: в якому взагалі діапазоні ви обираєте? Які задачі: розумна достатність, чи щоб чайник блищав?
Я не ставила осмос, у мене неосмотична мембрана. Ось я згодувала перплексіті аналіз з сайту КВК. (Англійською, щоб воно інфу про стандарти брало з англомовних джерел).
В ответ на: A non-osmotic membrane filter (e.g., nanofiltration) is sufficient for your water supply. Here’s why:
Contaminant Profile
Low TDS: No significant dissolved salts or heavy metals (e.g., iron at 0.09 mg/dm³).
No Pathogens: Microbiological indicators are within safe limits, eliminating the need for RO’s ultra-fine filtration.
Cost and Efficiency
Non-osmotic systems operate at lower pressure, reducing energy use and maintenance costs.
Preserves minerals like calcium and magnesium, improving water taste and health benefits.
Exceptions If you observe occasional sediment or chlorine taste (not explicitly noted in the report), pair the membrane filter with an activated carbon pre-filter.
Example System Consider a nanofiltration system (e.g., Pentair NF-20) with a pore size of ~0.001 μm to address hardness and minor organic particles while maintaining mineral content.
Але в чайнику є трохи осаду, треба мити.
Ні ні, таке не підходить! Ніякого осаду, "чайник має блищати", бо й кавомашина за таке не подякує.
Перший етап - визначення мети фільтрації. Якщо "чайник без накипу" - осмос онлі. Якщо від всяких "поганих" речовин (хлор, нітрати, нафтопродукти тощо) - може і вугільного достатньо. Якщо для "психологічного ефекту" - будь що, шо можна показати сусідам як "систему очищення води".
Пару коментарів про "чайник без накипу". Накип - це кальцій та магній. І те і те необхідно для людини. Якщо подивитись рекламу про тв - то там повно парять всяких магнікорів та кальцімедів. І типу без них - ніяк. І виходить так, що ми спочатку видаляємо ці солі з води, а потім купуємо пігулки з ними. Це типу бінго для продавців фільтрів та цих пігулок.
Ще треба враховувати місцевість. У Києві більшість води з річок, доволі м'яка. Жорсткість більш магнієва (накип жовтуватий за кольором). Мінералізація в нормі. Вугілля для фільтрації достатньо.
А що Ви власне хочете обрати? Типів стаціонарних систем очистки води у міській квартирі реально існує аж один - ОСМОС. Усе інше або лайно, або екзотика. Системи домашнього осмосу відрізняються дрібницями, бо фільтри на заміну, та і мембрани усе одно доведеться покупати тут і будуть однакові для всіх. Мінералізатор у принципі не потрібен, окремий кран для фільтрованої води також. Отже реально обираєш бірку на корпусі, ємність баку та кухонний змішувач, на який замінш свій, коли будеш встновлювати осмос.
Мій вибір дуже простий, якщо дійсно ОСМОСу немає альтернатив, я - за нього, але там вибір моделей чималий, то ж хочу обрати дійсно оптимальний, надійний та модерновий(не застарілий) вариант.
Мій вибір дуже простий, якщо дійсно ОСМОСу немає альтернатив, я - за нього, але там вибір моделей чималий, то ж хочу обрати дійсно оптимальний, надійний та модерновий(не застарілий) вариант.
Стандартний осмос в квартирі складається з таких основних частин: 1) наливний кранік (має бути латунний, а не пластиковий) 2) бак для накопичення води (має бути пластиковий а не сталевий) 3) клапан 4)набір трубок і трійників 5) корпус, до якого усе кріпиться 6) три стакани з фільтруючими картирджами 7) осмос мембрана 8)постфільтр 9) купа трубок та з'єднувачів. Ще можливо мінералізатор, та наливний кран, але вони реально не потрібні. Не залежно від того, що ти купиш, через рік тим заміниш три картрідж і постфільтр, а ще через певний час - мембрану. Вони стандартні, отже купиш не такі, як йшли з заводу, а ті, що є у нас на ринку. Які ще поради: бак літрів на 12-18, змішувач на кухні поміняти на комбінований, щоб через нього і звичайна вода наливалася і водопроводна, сіфон у мийці замінити із вводом для скидання в каналізацію води з осмос фільтра. Тобто вибираєш бірку на корпусі і комплектацію. Оптимально, щоб без мінералізатора, без крану для наливу фільтрованої води, з бажаною ємністю баката та латунним наливним краніком.
Якщо хочеться приклади конкретних виробників і моделей, то у всіх вони будуть різні. Я, наприклад, собі взяв Platinum Wasser RO 5 PLAT-F-ULTRA 5. Не знаю чи кращий за популярний Ecosoft. Фільтри дійсно беру звичайні і міняю раз на півроку
В ответ на: Ще можливо мінералізатор, та наливний кран, але вони реально не потрібн
цікаво, а чому ти вважаєш його не потрібним? Мені чисто осмотична вода не смачна, а після мінерализатора цілком можна пити
Так чиста вода і не повинна мати смаку.
я не коректно висловився: те що вона не має смаку, мені не подобається природна вода має смак, а смак дають саме мінерали, до того ж з водою людина отримує якісь корисні речовини саме від них. Це моє аматорське імхо, не претендую на істину в цьому питанні
цікаво, а чому ти вважаєш його не потрібним? Мені чисто осмотична вода не смачна, а після мінерализатора цілком можна пити
Так чиста вода і не повинна мати смаку.
я не коректно висловився: те що вона не має смаку, мені не подобається природна вода має смак, а смак дають саме мінерали, до того ж з водою людина отримує якісь корисні речовини саме від них. Це моє аматорське імхо, не претендую на істину в цьому питанні
якщо б лише з води ішли мінерали і корисні речовини - то певно мінералізатор мав би сенс. а так - їжа це наше все в питанні постачання речовин. саме тому для себе брав також без мінералізатора. смак супер. з мінералізатора вже наче з якимось домішком п'єш, чисто суб'єктивно. ну і чайник та різні девайси куди ллю воду теж вдячні за очищену) хоча в чайнику є час від часу накип, мамка періодично забуває набрати воду з осмосу і починає брати з водопроводу. вирішується промиванням лимонкою, і все чисто - до наступного введення "сольового" розчину)))
Під ваш запит підійде любий виробник, в мене наприклад вдома Aquafillter RO 5 , 5 ступенів очистки, комлект фільтрів раз в 3 місяці 400 грн, мембрана і пост. фільтр раз в рік , десь 1300 грн. Вода чудова, чайник і кавоварка кажуть дякую. У мене без мінералізатора, не бачу в ньому потреби ( в мене своє бачення), кран на кухні 2в1 , осмос знизу в тумбочці схований, його геть не видно. Якщо хочете підтримати українське, Екософт
maksym 14.05.2025 16:21 пишет: Перший етап - визначення мети фільтрації. Якщо "чайник без накипу" - осмос онлі. Якщо від всяких "поганих" речовин (хлор, нітрати, нафтопродукти тощо) - може і вугільного достатньо. Якщо для "психологічного ефекту" - будь що, шо можна показати сусідам як "систему очищення води".
Пару коментарів про "чайник без накипу". Накип - це кальцій та магній. І те і те необхідно для людини. Якщо подивитись рекламу про тв - то там повно парять всяких магнікорів та кальцімедів. І типу без них - ніяк. І виходить так, що ми спочатку видаляємо ці солі з води, а потім купуємо пігулки з ними. Це типу бінго для продавців фільтрів та цих пігулок.
Ще треба враховувати місцевість. У Києві більшість води з річок, доволі м'яка. Жорсткість більш магнієва (накип жовтуватий за кольором). Мінералізація в нормі. Вугілля для фільтрації достатньо.
Все імхо
Мета єдина - щоби "начисто" фільтрувало воду, виключаючи будь який накип/осад... бо ота система що з накипом в мене вже є, але, відколи з'явилися у господарстві кавомашини, та НЕосмос-система стала неактуальною й доводиться тягати бутлі з "наливайки". Ота водичка з наливайок (цікаво, там ОСМОС чи звичайна фільтрація? ) мене влаштовує, бо не дає жодного осаду/накипу...
"Нестачу" кальцію та магнію, що так необхідні для людини, дещо компенсуємо водою з криниці на дачі, там цього добра - аж зашкалює, бо наліт/осад, навіть на ведрі куди наливається з криниці, за пару місяців "налипає" такий , що капець ...вже не кажу про накип у чайнику.
То ж, мета, здається мені вельми досяжною - відкрити крантік--налити у чайник/кавомашину/каструлю...от вже й щастя Пити просто з під крану(без кип'ятіння), чомусь морально поки не готовий.
Уже бозна скiльки рокiв маю пiд мийкою систему осмоса, сам замовляв, встановав та обслуговую. Проста та дешева система на три фiльтри з помпою, без мiнералiзатора звiсно, кран окремий, бак металевий(там одинаково гумова груша всерединi. Але служить справно, на щось iнше мiняти не планую. Ллю i в кавоварку, i в чайник i в себе. Всiм подобаеться. Навiть вiкна нею мию, щоб розводiв не лишалось
SARS 14.05.2025 21:07 пишет: Уже бозна скiльки рокiв маю пiд мийкою систему осмоса, сам замовляв, встановав та обслуговую. Проста та дешева система на три фiльтри з помпою, без мiнералiзатора звiсно, кран окремий, бак металевий(там одинаково гумова груша всерединi. Але служить справно, на щось iнше мiняти не планую. Ллю i в кавоварку, i в чайник i в себе. Всiм подобаеться. Навiть вiкна нею мию, щоб розводiв не лишалось
Оце і я таке хочу ...але розумію, що власноруч встановлювати, як багато хто тут, не візьмуся, максимум - міняти картриджи... Тому, буду дуже вдячний, за контакти перевірених експертів зі встановлення та подальшої (в разі чого) сервісної підтримки. Дуже дякую всім, хто відгукнувся в темі
В ответ на: Мета єдина - щоби "начисто" фільтрувало воду, виключаючи будь який накип/осад... бо ота система що з накипом в мене вже є, але, відколи з'явилися у господарстві кавомашини