Під кінець 5го року мого дизельного життя постукала стара з косою до ТНВД, який стружкою поклав форсунки, короче кажучи класіка. Авто G30 B47 з пробігом 70 тис, смерть від старості/природніх причин виключаємо.
На разі з найімовірніших причин:
- якість палива. Заправлявся декілька остінніх раз на ВОЗі, потім Орлен і італійський Тамоіл. Після останнього через 500 км по дорозі додому все і сталось. Тому грішу на нього (бо італійці, від них можна очікувати чого завгодно). Дуже б хотілось оцінити якість солярки в баці. Хтось може порадити де це зробити, бажано в Києві? В неті знаходив лише за космічні гроші.
- брак паливного фільтра. Десь за 1800 км до смерті його міняли. Чув, що таке можу бути через неякісний фільтр. Сервісу я навряд чи щось доведу, але принаймні не буду його там ставити, щоб знову не попасти.
- не прокачали систему після заміни паливного фільтра і тнвд попрацював на суху. Малоймовірно, бо навряд чи я б проїхав 1800 км після цього, та і сервіс профільний по авто.
Буду вдячний за інші версії і поради з приводу оцінки палива і фільтра.
Важко так щось зараз гадати. Сотні факторів можуть бути. За фільтр сильно не переживайте, були "пригонки", не одна, з Німеччини, по 200+ тис. на рідних з заводу фільтрах. І нічого ще їхала навіть, і робота паливної ок. Он Омерика приїхала 180 тис- повітряний з заводу також... Це так, щодо фільтрів. Як знімете, щоб купи тримався.
Тут більше десь "сухої" соляри залляли/заливали. Може перед вами, як з других рук авто, балувались зимою бенз доливали чи ін. неправильні присадки, що підубивали ПНВТ. Коли закінчувалось паливо - їхали (авто мало б смикатись), їхати потрібно не 1 км, щоб загризло. Після ремонтів буває потрібно дати підпору паливо, інколи крутять дуже довго поки ПНВТ сам зятягне, стартер вмирають) Але це вже зовсіс варварське СТО має бути. Ну і в свіжих авто вже є насос підкачки, щоб сухий насос не крутився. Або він у вас помер. Але в такому при довгих простоях довго маслали б стартером... Тут, як кажуть, у вас поломалась машина, тра ремонтувати, таке буває) Лийте норм дизель, в ідеалі ЛіквіМолі - Дизель Зусатс - буде паливна жити довше.
В ответ на: - не прокачали систему після заміни паливного фільтра і тнвд попрацював на суху. Малоймовірно, бо навряд чи я б проїхав 1800 км після цього, та і сервіс профільний по авто.
У вас має стояти насос підкачки. Тобто нажали запалення - насос загудів, подав тиск до насоса і вимкнувся. Такого не буває, що не прокачали і ви їхали 1800 км. Це може бути, якщо десь є негерметичність та ін. проблеми. Тут або не заводиться авто - відовідно не прокачано. Або двигун наступні пуски стартує впевнено - тоді все прокачено, тиск подається в рампу/форсунки. Це разова процедура після заміни фільтра. І спалити ПНВТ це потрібно вміти. Навіть якщо до нього ще не дійшло паливо, певний час в ньому є ще стара соляра, що дає йому змазку, нічого йому не буде.
andriy_z 04.06.2025 00:04 пишет: Паливний фільтр самі десь замовляли чи сервіс вам замовив і встановив самостійно? Який саме поставили? Пару разів зустрічався з підробками Purflux.
Паливний Мале, до того їх штук 10 відїздив і все було ок. Ставив сервіс свій, як і попередні разів 5 точно.
Тут підказали, ніби на твоєму двигуні 3 цепки, один з яких являється приводом ТНВД, як варіант підрозтягнувся і перескочив на зуб. Якщо шо, це тільки припущення.
YSK 04.06.2025 20:12 пишет: Тут підказали, ніби на твоєму двигуні 3 цепки, один з яких являється приводом ТНВД, як варіант підрозтягнувся і перескочив на зуб. Якщо шо, це тільки припущення.
О, це цвкава версія, дякую! Зверну увагу, коли будуть міняти. Але пробіг 70 тис…
Наскількі я памятаю, там Бош СР4 стоїть. В нього є проблема з роликом, який розвертає впоперек. Це конструктивний прорахунок і привязати це до палива, пробігу, умовами їзди не можна. Не пощастило. Треба ремонтувати ТНВД, мити рейл, всі магістралі від рейла до форсунок, всі паливні шланги та обовязково бак.
Є рішення, яки страхують від цього, але як на мене це колхоз.
Khimik 05.06.2025 20:39 пишет: Я в шокови. Дізелю сотня+ років, і ще може виникнути якийсь 'конструктивний прорахунок'?? Нафіга вигадувати ровер?
так у тебе яка потужність з літра об'єму і який момент? а споживання яке? прорахунок в конструкції насоса, який здається не таких шалених грошей коштує як твій простий насос. особливість в тому, що в точці тертя ексцентрика на плунжері встановили ролік, але сам плунжер круглий і може провернутися поперек валу приводного. на попередній версії насоса (cp3) роліка не було і на обертання плунжера якось пофігу (і ресурс здається не нижче, тиск нижче). у мене cp3 насос, норм працює, якщо буде потреба замінити - 150-200$ і купа пропозицій. для відчуття різниці: завдяки комнрейлу маю з 3л двигуна 218 поней і 510Нм (ще не чипував - можна норм додати), що значно цікавіше патролівських (zd30) 165 поней і 340 моменту з такого самого об'єму. про витрату пального - ну приблизно в 1,5-2 рази менше. тому іноді краще вигадувати щось нове.
annex 05.06.2025 13:15 пишет: Наскількі я памятаю, там Бош СР4 стоїть. В нього є проблема з роликом, який розвертає впоперек. Це конструктивний прорахунок і привязати це до палива, пробігу, умовами їзди не можна. Не пощастило. Треба ремонтувати ТНВД, мити рейл, всі магістралі від рейла до форсунок, всі паливні шланги та обовязково бак.
Є рішення, яки страхують від цього, але як на мене це колхоз.
мити точно треба, а щодо ремонту - б/в наче від 100евро, можна обирати шлях виходу з ситуації.
Khimik 05.06.2025 20:39 пишет: Я в шокови. Дізелю сотня+ років, і ще може виникнути якийсь 'конструктивний прорахунок'?? Нафіга вигадувати ровер?
так у тебе яка потужність з літра об'єму і який момент? а споживання яке?
Чесно? Хз. Я машину вибирав за іншими критеріями. І якшо двігло мені має відригнути через 70 чи скільки там в автора тищ через курва ролік, який економить літру солярки на рік - ніт. То хибна стратегія.
Ролик тот просто так не клинит: вода\мусор\"сухое"ДТ. 90% проблема в топливе, 10% человеческий фактор\говнофильтр. Могли же при замене фильтра мусора в систему натрусить...
kraev 07.06.2025 11:08 пишет: Ролик тот просто так не клинит: вода\мусор\"сухое"ДТ. 90% проблема в топливе, 10% человеческий фактор\говнофильтр. Могли же при замене фильтра мусора в систему натрусить...
Если там стоит вот этот фуфломицин Bosch СР4, то попадание воздуха в систему = проворот ролика. Через время - ппц всей топливной.
Причина всем известна. После замены топливного фильтра не прокачали систему, завоздушили систему.
Вот пусть автор даст в табло, тем, кто менял фильтр.
Как раз 1800км до полной смерти всей топливной.
По этой болячке, в своё время был дан официальный ответ производителя.
В ответ на:
Ввиду высокой скорости вращения вала СР4 заблокировать толкатель от разворота в столь нагруженном агрегате без несоизмеримого удорожания конструкции не получается. Поэтому единственной и абсолютно надежной защитой от разворота ролика является топливо, полностью заполняющее корпус ТНВД и не позволяющее ролику развернуться в момент прохождения через верхние и нижние точки кулачкового вала. Совершенно очевидно, что разворот ролика физически невозможен в любом другом положении, кроме указанных четырех точек кулачкового вала.
Более того, даже в этих четырех точках поперечное положение ролика относительно вращающегося кулачкового вала является состоянием неустойчивого равновесия, поэтому на низких оборотах ролик будет стремиться к возвращению в штатное положение. И только отсутствие вокруг ролика топлива, демпфирующего быстрые изменения его положения, при высоких оборотах двигателя может привести к очень быстрому развороту ролика в поперечное положение и фиксации в этом положении вследствие практически мгновенной выработки поперечного углубления на самом ролике.
Действительно, владельцы первых автомобилей с ТНВД СР4 относительно часто сталкивались с обсуждаемой проблемой по причине незнания как потребителями, так и специалистами сервисных центров того факта, что завоздушивание топливной системы с СР4 недопустимо, поскольку как те, так и другие зачастую не уделяют должного внимания руководствам и инструкциям.
annex 05.06.2025 13:15 пишет: Наскількі я памятаю, там Бош СР4 стоїть. В нього є проблема з роликом, який розвертає впоперек.
Так, СР4. Я купив б\в на заміну, розбирали з метою оцінки стану перед стендом. Так там той ролик зафіксовано від провертання стержнем. Майстри вперше таке побачили на СР4, кажуть мабуть удосконалили все ж. Побачимо, як там в моєму зроблено, коли знімуть.
Ще з'явилась головна версія подій. Машина купувалась на аукціоні в Кореї, перед завантаженням в контейнер паливо зливається. Після прибуття вона завелась і заїхала на лафет, а от в Києві на лафеті вже не завелась. Її заправили на лафеті і потім заводили. Я забирав авто на наступний день, тоді мені і розказали цю історію, а я їй не надав значення. Ця версія виглядає ймовірнішою, ніж заміна фільтра. Єдине що - проїхала вона після того 7 тис, наче і дофіга, але то мабуть як пощастить.