По результатах з теми в гілці "вибору авто" був придбаний профільний джимнік. Сьогодні (ну вже вчора) в дику зливу на ньому заперлись на скелі довбуша (не з того боку де октавії заїжджають, а з цікавого, з протилежного боку хребта, з боку мого села Труханів), і відповідно виникли питання новачка. Бо кататись по брудним мокрим коренистим пагорбам мені сподобалось, але сповзати боком по багнюці в бік обриву - не дуже. А це була багнюка досить лайтова, просто звичайну ендурну дорогу кілька годин поливала злива. А що буде якщо буде гірша? Отже. Хочеться іноді кататись по таких відносно простеньких, але все ж гірських скилах, і випиратись на місця з гарними видами. І по мокрих теж. На машині, яка показала шо вміє. І з цього виникло кілька питань дилетанта
- З чого почати новачку, в такому обережному джипінгу? З гуми МТ мабуть? Чи з якоїсь іншої? Зараз стоїть шось із написом all terrain,а ат тобто, але в калюжах їй явно було важко
- Як взагалі вчитись водити машину в подібних місцях? Курсів таких я не знайшов. Варіант пробувати - мені не ок. Було купа радянських водіїв з досвідом, які пробуванням навчились гальмувати на нейтралі і злітали зі спуску. Ніт, хочу щоб нормально навчили
- Чим варто дообладнати машину для початку? Ну у мене там нема нічого, тому очевидно тре обладнати для початку домкратом-балонником-тросом-компресором. А от на що дивитись далі? Лопата і сокира, щоб нарубати гілок і підкопати і підкласти під колеса? Ланцюги? А що якшо сильний бічний схил і очко жим-жим? Або заїжджаєш на дуже крутий схил мордою? Тоді лебідка?
Якось по всьому на ютубі і взагалі в тирнетах є купа інфи для тих, хто вже в темі. А от для новеньких... ну або статті вигляду "купуйте гарну гуму і дощовик", або вже з купою термінів. Підкажіть, де шукати інфу? Може в чиїхось блогах-щоденниках?
Не всяка МТ краща за добру АТ Почати з доброго компресора, тому шо травитись мастхев кожного разу, і думати в бік лебідки.
вибір гуми буде залежати від ступеня компромісів, на які ти згоден MT це майже максимум, що можна поставити, але по трасі буде незручно. Тому і обирають АТ гуму, яка має кілька градацій по протектору, на 2-ці буде легше по асфальту, гірше по бездору, а на АТ3 буде навпаки. Але якщо є можливість купити комплект дисків та міняти по місцю перед покатухами, то бери МТ. Комплект ланцюгів не завадить для снігу/льоду, з ними джимнік гребе як трактор, колись на всесезонці та ланцюгах вигрібав на гірку з 0.5-0.8 м снігу і навіть не відчував його. Обовʼязково перевір наявність захисту роздатки, з заводу її немає, а це фактично єдине ніжне місце під днищем, бо наїдеш на камінець або гірку і залишишся тільки на задньому приводі.
Щодо курсів, то десь у Пирогово є Офроад бразерз зі своїм полігоном, там навчають.
Джимніку якщо не лізти в конкретні єбеня достатньо класичної БФГ АТ. Для "туризма" вистачить звичаного кемп-набору. Пила, сокира, м'які санди.
Мати голову на плечах і все буде в порядку.
MT це майже максимум, що можна поставити, але по трасі буде незручно.
А на скільки незручно? На цій машині в принципі на трасі незручно, з її-то коняками обганяти виходить тільки на спусках, я поки з Києва доїхав, ледь не посивів. Поки планується що ця машина житиме у мене в Карпатах і по трасі кататиметься максимум сто кілометрів до Львова, і так, по місцю в епіцентр в Стрий. Тому мабуть не проблема, як я розумію. Але логічніше тоді взяти на дисках все одно
А як зрозуміти яка саме у мене АТ, погуглити по назві шини? Бо протектор на око зовсім не злий, я взагалі думав то просто якась всесезонка, поки не роздивився напис all terrain
Не всяка МТ краща за добру АТ Почати з доброго компресора, тому шо травитись мастхев кожного разу, і думати в бік лебідки.
А добрий - це в сенсі потужний, щоб швидко качав і не перегрівався? Чи як їх вибирати? А то в асфальтовому житті у мене в усіх машинах якісь найдешевші компресори з аліка чи аврори
Ну от для цього і хочу якісь курси. Бо голову треба ж заповнити інформацією
А що таке санди?
MT це майже максимум, що можна поставити, але по трасі буде незручно.
А на скільки незручно? На цій машині в принципі на трасі незручно, з її-то коняками обганяти виходить тільки на спусках, я поки з Києва доїхав, ледь не посивів. Поки планується що ця машина житиме у мене в Карпатах і по трасі кататиметься максимум сто кілометрів до Львова, і так, по місцю в епіцентр в Стрий. Тому мабуть не проблема, як я розумію. Але логічніше тоді взяти на дисках все одно
А як зрозуміти яка саме у мене АТ, погуглити по назві шини? Бо протектор на око зовсім не злий, я взагалі думав то просто якась всесезонка, поки не роздивився напис all terrain
от помнож цю незручність на 1.5 в першу чергу по шумності, вібраціях та гальмах. 100 км це в принципі небагато, можна потерпіти трохи. Взагалі джимнік - це комфорт до 250 км в день максимум, потім вже і спина болить, і тебе вже витрусило всього але на бездорі і по місту ти все це йому пробачиш.
А добрий - це в сенсі потужний, щоб швидко качав і не перегрівався? Чи як їх вибирати? А то в асфальтовому житті у мене в усіх машинах якісь найдешевші компресори з аліка чи аврори
Компресор має буть: - з охолодженням, це чудово видно візуально - важкий, желєзний, сильно ребристий. - з пропускною здатністю в літрах на годину, з хоча б заявленою в ттх. - з можливостю підключатись напряму до клем акумулятора, а не в хліпкий прикурювач.
Компресор має буть: - з охолодженням, це чудово видно візуально - важкий, желєзний, сильно ребристий. - з пропускною здатністю в літрах на годину, з хоча б заявленою в ттх. - з можливостю підключатись напряму до клем акумулятора, а не в хліпкий прикурювач.
в принципі відбір можна починати з 3-го критерія, бо, як правило, від прикурювача то вже досить дохлі варіанти за конструкцією. Можна і варіант з ресівером під капот, але то вже на серйозний бездор.
...
в принципі відбір можна починати з 3-го критерія, бо, як правило, від прикурювача то вже досить дохлі варіанти за конструкцією. Можна і варіант з ресівером під капот, але то вже на серйозний бездор.
Критерій там насправді один - другий з перелічених. Перший і третій - то лише забезпечення такої можливості. Неуникненне забезпечення, тобто, якщо такого немає, зʼясовувать пропускну здатність да, немає сенсу.
Компресор має бути на джимові колеса мінімум 80-100л/хв. Повторюся - офроїд це завжди травлення коліс, більше чи менше. І в випадку більшого є ризик роззутися. Забортувати назад з слабим компресором не вийде
По результатах з теми в гілці "вибору авто" був придбаний профільний джимнік. Сьогодні (ну вже вчора) в дику зливу на ньому заперлись на скелі довбуша (не з того боку де октавії заїжджають, а з цікавого, з протилежного боку хребта, з боку мого села Труханів), і відповідно виникли питання новачка. Бо кататись по брудним мокрим коренистим пагорбам мені сподобалось, але сповзати боком по багнюці в бік обриву - не дуже. А це була багнюка досить лайтова, просто звичайну ендурну дорогу кілька годин поливала злива. А що буде якщо буде гірша? Отже. Хочеться іноді кататись по таких відносно простеньких, але все ж гірських скилах, і випиратись на місця з гарними видами. І по мокрих теж. На машині, яка показала шо вміє. І з цього виникло кілька питань дилетанта
- З чого почати новачку, в такому обережному джипінгу? З гуми МТ мабуть? Чи з якоїсь іншої? Зараз стоїть шось із написом all terrain,а ат тобто, але в калюжах їй явно було важко
- Як взагалі вчитись водити машину в подібних місцях? Курсів таких я не знайшов. Варіант пробувати - мені не ок. Було купа радянських водіїв з досвідом, які пробуванням навчились гальмувати на нейтралі і злітали зі спуску. Ніт, хочу щоб нормально навчили
- Чим варто дообладнати машину для початку? Ну у мене там нема нічого, тому очевидно тре обладнати для початку домкратом-балонником-тросом-компресором. А от на що дивитись далі? Лопата і сокира, щоб нарубати гілок і підкопати і підкласти під колеса? Ланцюги? А що якшо сильний бічний схил і очко жим-жим? Або заїжджаєш на дуже крутий схил мордою? Тоді лебідка?
Якось по всьому на ютубі і взагалі в тирнетах є купа інфи для тих, хто вже в темі. А от для новеньких... ну або статті вигляду "купуйте гарну гуму і дощовик", або вже з купою термінів. Підкажіть, де шукати інфу? Може в чиїхось блогах-щоденниках?
Дякую, друзі
посилання не працює виправити потрібно
Ну от для цього і хочу якісь курси. Бо голову треба ж заповнити інформацією
А що таке санди?
Головна інформація що потрібна - спочатку дивитися куди їдеш. Забути про "диви як я можу", "о яка в мене нова гума крута". Завжди думати що ти на легковушці - машина тільки допоможе проїхати. 100км на МТшці - проклянеш все. Сандтракі, по розміру даху жорсткі і там і закріпити на релінгах.
Ну і поки не навчишся - однією машиною не їздити
Ну і поки не навчишся - однією машиною не їздити
та камон, джимнік легкий, його витягти можна навіть удвох, але я б подумав хоча б про ручну лебідку.
я б подумав хоча б про ручну лебідку.
НАйнепотрібніша річ в авто. А от динамічна стропа корисна, щоб пролітаючий поз УАЗик сталевим тросом джимніка навпіл не розірвав
А вдвох витягти всажену на пузо - демо зробиш?
я б подумав хоча б про ручну лебідку.
НАйнепотрібніша річ в авто. А от динамічна стропа корисна, щоб пролітаючий поз УАЗик сталевим тросом джимніка навпіл не розірвав
ти забуваєш, що джимнік дуже легкий, фактично квадрик з дахом. Тому для ситуацій, де потрібно просто трохи його витягти, то воно цілком собі рішення. Звичайно нормальна лебідка краще, але то якщо вже постійно їздити по гівнах, зараз такої задачі немає, наскілки розумію. Ну і ціна
А вдвох витягти всажену на пузо - демо зробиш?
вже не зроблю, бо півроку як продав свого джимніка але він же повністю на пузо не сідає одразу, там мости, і якщо на всі гроші не в"їхати, то смикнути на 10-20 см вбік у двох чоловіків достатньо сили.
посилання не працює виправити потрібно
Яке, на відео? Працює, то просто двіжок форуму автоюа не вміє в ютоб шортс, а ютуб в свою чергу всі вертикальні вітео сприймає як шортс
але на бездорі і по місту ти все це йому пробачиш.
Та ми вже вчора з друзями одне одного мучили, один сідає на заднє сидіння, а інший за кермо, така гра, "у кого ззаду скоріше хребет висипеться на підлогу". А машині начхать, то її стихія
Головна інформація що потрібна - спочатку дивитися куди їдеш.
Ну це логічно, я шо по місту їжджу як пенсіонер, при тому скануючи все навколо, шо на моті так само, шо на ендуро, хоч і лише кілька покатушок було, робив те саме, шо на моноколесі, але! Але треба вміння і навички щоб розуміти візуально, шо можна, а шо ні. От ми вчора зупинились перед крутою (ну як на мій хлопський розум, але товариші мото-ендуристи відтвердили шо вона крута) гіркою із здоровенними коріннями на верхівці. І я сказав "та ну нафіг". Але за кермом був товариш, йому було цікаво. Я просто вийшов про всяк, бо ссявся шо ми від того підйому назад перевернемось. А виявилось шо туди заїхати легко. Це от як раз те відео, що в пості, по відео просто важко зрозуміти, який там дійсно підйом і який здоровенний трамплін з коренів у кінці, видно тільки як він підстрибає. Але підйом там такий шо я не на всякому моноколесі навіть по сухому заперся б
От щоб голова розуміла, куди можна, а куди ні, для того і питав про якісь курси. Бо інакше я зі своїм легковушним досвідом побачу велику калюжу і такий "та ну [*****]..." і поїду назад
та камон, джимнік легкий, його витягти можна навіть удвох, але я б подумав хоча б про ручну лебідку.
У мене поруч купа друзів на ендуро мотах. Буде цікаво спробувати, чи вони на мотах зможуть його витягнути)
А таке питання. Штатних кріплень троса вистачає, їх не треба якось доопрацьовувати?
Щодо витягування - поки шо я був тільки в тих місцях, з яких могли б витягувати вже мене, і рятувальники, бо бічний нахил, розмита глина, а внизу прірва