Друзі, придумав я сам для себе задачку, яку хотілось би реалізувати не за всі гроші світу, але при цьому маючи деяку гнучкість все ж
Маємо два дачних будинки, мій і сусідський. В кожен заходить оптика, провайдери різні. Є бажання кинути шматок оптики між будинками (можна і виту пару, відстань невелика, але шоб нічого не згоріло в дощ-грозу, її мабуть треба закопувати, а копати ліньки) щоб мати фейловер в обох місцях на випадок падіння одного з провайдерів. І при цьому також хочеться також щоб це було відносно красиво, а саме: - Поменше різних девайсів, тобто щоб не було "окремо роутер, окремо точка доступу, окремо onu, окремо медіаконвертер, окремо свіч для того шо підключається витою парою" - Можливість мати на ділянках меш вайфай
І трохи я заплутався, як це реалізувати. Тобто хотілося б шось типу "роутер з вайфаєм, до якого можна підключити ще кілька девайсів для меш вайфаю, і з двома дірками під SFP, і кількома для витої пари, і з можливістю прошити шось типу dd-wrt чи openwrt для гнучкості і фейловеру". Але таких девайсів я взагалі не знайшов, навіть у мікротіків, які я для дому вважаю оверпрайсом.
Підкажіть, що зробити, щоб максимально близько до бажаного було? Взяти шось з езернет входами-виходами і чіпляти ону і медіаконвертери поруч? Чи з одним сфп, а між будинками закопати виту пару? Чи ще кудись дивитись?
Може взагалі завести обидва входи в одне місце, там поставити роутер, а далі на обидві ділянки точок для мешу наставити? Якщо обидва будинки будуть одночасно використовувати якийсь один канал, це мені ок теж
Щукай роутери з двома WAN Але цінники тобі не сподобаються Ось як ти хочеш з MESH ASUS А далі то вже Cisco, там старт від 22-24000 за штуку. НАлаштовується все просто потім. Саме залізо повинно вміти два входи та керувати ними
Щукай роутери з двома WAN Але цінники тобі не сподобаються Ось як ти хочеш з MESH ASUS А далі то вже Cisco, там старт від 22-24000 за штуку. НАлаштовується все просто потім. Саме залізо повинно вміти два входи та керувати ними
в мене кінетик бородатого року, перемикає на резерв без питань і затримок
WAN один
Але є у ASUS один "маленький" недолік - живлення від 19 вольт. Тобто під час блекаутів від отих недорогих дбж що зараз активно усюди продаються по 1 тис. грн. саме для модемів та роутерів, він не працюватиме.
в мене кінетик бородатого року, перемикає на резерв без питань і затримок
WAN один
здається будь який мікрот вміє будь який порт ваном призначати і яку завгодно кількість, сценарії фейловерів можна скриптами налаштовувати.
Але є у ASUS один "маленький" недолік - живлення від 19 вольт. Тобто під час блекаутів від отих недорогих дбж що зараз активно усюди продаються по 1 тис. грн. саме для модемів та роутерів, він не працюватиме.
У мене є два роутери Асус, через два ДБЖ від 12V прекрасно працюють. Дивитися, щоб 2A було на тих виходах ДБЖ, тоді без проблем.
Щукай роутери з двома WAN Але цінники тобі не сподобаються
про мікрот тут вже писали. ціни, як на мій поглід, дуже демократичні....
Щось мені підказує, що будь який роутер на OpenWRT може зробити те саме за значно менші гроші. Дичину про 22-24 тис грн навіть смішно коментувати.. Ламер - він і в Африці - ламер.
Щось мені підказує, що будь який роутер на OpenWRT може зробити те саме за значно менші гроші. Дичину про 22-24 тис грн навіть смішно коментувати.. Ламер - він і в Африці - ламер.
Чуєш "профі" а ну продай мені 5 цісок по 15000. Хочаб 900/1000х серій. НОВИХ з гарантією.
ги, то в мене неправильний асус? працюють від ДБЖ під 6 18650 типу того що у купи-продайці. Ті що на 3500 літокалах тримають по 19 годин (далі світло ввімкнули) Один на 3000, той що вітальня - все одно витягнув.
з коробки
офігіти. у мене асус рт 1200 і я ніколи про це не знав, зараз подивився і у мене таке є. Яка корисна тема.
офігіти. у мене асус рт 1200 і я ніколи про це не знав, зараз подивився і у мене таке є. Яка корисна тема.
Теж такий є, але в ньому aimesh нема, до того ще й 100ка. До речі нагадав, треба на продаж виставити.
Чуєш "профі" а ну продай мені 5 цісок по 15000. Хочаб 900/1000х серій. НОВИХ з гарантією.
До чого тут якісь "ціські"? Ти тему читав?
А ти читав що я писав? По нормальному це робиться на маршрутизаторах ,а не комутаторах. І я написав що або асуси, або циско на які ціни починаються з 22-24к. Читати навчись спочатку, а потім умнічай.
Так шо або вибачайся, або хай модератор розсудить
...
А ти читав що я писав? По нормальному це робиться на маршрутизаторах ,а не комутаторах. І я написав що або асуси, або циско на які ціни починаються з 22-24к. Читати навчись спочатку, а потім умнічай.
Так шо або вибачайся, або хай модератор розсудить
Вище купа людей вже відписалася, що це вирішується копійчаними soho-роутерами. А оскільки ти щось десь чув (але я впевнений, що ти дупля не відбиваеш, що там до чого), то тулиш це "знання за 22-24 тис грн" там де воно недоречне. Навчись навчатися, в решті решт - Multi WAN load balancing/failover . Вартість роутерів, які підтримують OpenWRT зможеш власноруч знайти? ЗІ Нащо ти мене "розбанив"?
Я не буду утруждать профессионалов. Лепите на опенах и т.д. Я просто буду зарабатывать на том что я делаю. У меня немного другой уровень и устройства предлагаемого вами профессионалами уровня даже не рассматриваются.
Я не буду утруждать профессионалов. Лепите на опенах и т.д. Я просто буду зарабатывать на том что я делаю. У меня немного другой уровень и устройства предлагаемого вами профессионалами уровня даже не рассматриваются.
Твій рівень професіоналізму зрозумілий вже після того, як ти, маючи обов'язки адміна, визнав, що не вмієш навіть VPN налаштувати.
Але ж в моїй задачі було як раз "для дому, без оверпрайсу", і опенврт там як раз ліпиться і згадувався. Поки що схиляюсь між будинками таки закопати виту пару, це значно розширить список варіантів, бо треба буде лише один сфп модуль
А хто підкаже, в сучасному світі шось придумали нове для захисту повітряних мідних ліній від грози? А то я востаннє шось таке робив, коли між будинками навішували П296. Може зараз можна і не закопувати виту пару, а є якісь грозозахисти, які достатньо буде почепити-заземлити і воно собі житиме?
Але ж в моїй задачі було як раз "для дому, без оверпрайсу", і опенврт там як раз ліпиться і згадувався. Поки що схиляюсь між будинками таки закопати виту пару, це значно розширить список варіантів, бо треба буде лише один сфп модуль
А хто підкаже, в сучасному світі шось придумали нове для захисту повітряних мідних ліній від грози? А то я востаннє шось таке робив, коли між будинками навішували П296. Може зараз можна і не закопувати виту пару, а є якісь грозозахисти, які достатньо буде почепити-заземлити і воно собі житиме?
Просто я роблю такі рішення на іншому рівні - тому я ніколи не дивлюсь глибоко в те на чому це можна зробити подешевше. Якщо тобі досить надійності та захищенності - та без питань - роби. Я зараз з роботою над системами з дому ледь влізаю в гігабіт Закопувати кабель це зараз дійсно цегляний вік Я-б використав оптичний лінк. По крітерію ціна+якість+часнапрацювання до відмови зараз це навіть дещевше міді.
АЛЕ - наскільки це домашнє рішення? Сккоріше ні. АЛЕ2 - додому мені заходить оптика і я не парюсь такими питаннями.
Прте якщо закопувати мідь, то підбери підходячий для цього рукав. Я вже давно не стикався, тому конкретно який не скажу - зараз це все можно запитати в продавця. Тобі треба саме підземний аутдор рукав. Звісно для внутришніх трас або для "воздушки" не піде, хоча й бувають універсальні.
Звісно зараз професіонали почнуть розповідати як це треба робити. Зауваж одне. Перероблювати потім тобі, як завжди терміново і виходячи з цього за більші гроші ніж зробити одразу. Просто зваж на це та зроби помірковані висновки з точки зору ціна/якість сервісу/проблемність обслуговування(надійність).
Так в мене в самого дещо зроблено "для дому подешевше" - зараз дуже про це шкодую, а мені тоді потрібно було витратити всього в три рази більше на сам кабель. Переробити зараз без ремонту цілого поверху в будинку вже не можливо. А ціна питання тільки полягала в тому щоб взяти в два рази більше кабелю, та трохи кращого ніх те що я купив 20 років тому.