Як вже писав раніше я утеплюю два мансардних поверхи дачного будинку. Перед цим розвів в кожну кімнату окремо кабелі на світло (3х1,5) та на розетки (3х2,5). А на минулих вихідних поставив щиток для лічильника та автоматів. Спочатку було так (існуючий лічильник із запобіжником) як на фотці нижче. Тут якраз сходи на другий поверх (їх не видно).
Вирубав місце під ел.щиток та заклав металорукава для виводу на веранду і в підвал. Потім заштукатурив це місце.
Встановив ел.щиток завчасно вирізавши в ньому зверху отвір для входу/виходу кабелів. Також насверлив отворів по бокам та знизу на майбутнє.
Завів кабелі в ел.щиток. Це тільки кабелі на два мансардних поверхи і санвузол. Ще буде основний вхідний зверху (після демонтажу старого лічильника), заземлення (поки тільки планую робити але кабель вже заведу з підвалу), в підвал на освітлення і розетки і на перший поверх. Думаю автомати на підвальне освітлення та розетки (включаючи силову для зварювального апарата) поставлю вже в підвалі бо тут явно місця для них не вистачить. Місце над щитком буде зашиватись (і утеплюватись) гіпсокартоном в рівень із заштукатуреною стіною. Ну поки весь звіт.
А. Про витрату кабелів. Кабелів пішло на освітлення - 3х1,5 - 100 метрів, на розетки 3х2,5 - 110 метрів. Ну і ще метрів по 50 піде на підвал та веранду. Будинок не великий - 9х9 з верандою. Мій будинок (праворуч):
І ще будинок зі сторони вулиці:
І ще будинок зі сторони вулиці:
Сорри за оффтоп: где брал дерево на забор?
имхо профиль то, или битумная кая-то штука, не дерево
А я подумал - доскА внахлест
А я подумал - доскА внахлест
Металопрофіль.
для чего три жилы на освещение?
-->
Чесно? Незнаю! Купив дві бухти - 2х1,5 та 3х1,5. А коли став прокладувати, то вроджений максималізм взяв верх і проклав 3х1,5. А 2х1,5 здав назад в магазин. Ще вплинула схемка в цій статті де на освітлення йде теж 3х1,5. Взагалі не можу зрозуміти для чого! Але заспокоюю себе тим, що якщо з одною жилою щось станеться, то можна буде використати третю просто перекинувши в щитку і в виключателі клеми . Ну а на 50 грн не обіднію .
Я такое тоже спрашивал, но внятного ответа нет. Вот тутhomeauto ссылается на ДБН:
5.29 У всіх будинках та спорудах лінії групової мережі, що прокладаються від групових, поверхових і квартирних щитків до світильників загального освітлення, штепсельних розеток і однофазних стаціонарних електроприймачів, повинні виконуватись трипровідними (L-, N- і РЕ-провідники). N- і РЕ-провідники повинні мати відповідне кольорове або інше маркування.
Наверное, есть (бывают) светильники, в которых есть куда подключить защитный проводник.
Можливо бувають виключателі з заземленим корпусом? Хтось такі бачив?
Можливо бувають виключателі з заземленим корпусом? Хтось такі бачив?
Не вимикачі ("землю" "розривать" не можна), а саме освітлювальні прибори, можуть бути з металічним корпусом, і клемою для під'єднання "землі". Так що все ОК, 3-й провод точно зайвим не буде.
освітлювальні прибори, можуть бути з металічним корпусом, і клемою для під'єднання "землі"
+1
Еще бывают схемы включения с 2х и более мест, там на выключатели (точнее - переключатели) идут 3 и 4 провода
освітлювальні прибори, можуть бути з металічним корпусом, і клемою для під'єднання "землі"
+1
Еще бывают схемы включения с 2х и более мест, там на выключатели (точнее - переключатели) идут 3 и 4 провода
Так я для того спочатку і брав і 2 і 3-жильний кабель. Щоб 2-жильний довести до виключателя а з виключателя до світильника вже класти 3-жильний щоб була можливість включати наприклад одну або дві лампочки. Але потім проклав 3-жильний скрізь. Оскільки до корпуса світильника не часто доторкуєшся (при заміні лампочок), то більше цікавить захист виключателя. Про, що я і питав. Ну і на сходах теж буде два виключателя - зверху і знизу. Тут якраз і потрібно 3 жили між виключателями. Треба ще й виключателі такі знайти.
Оскільки до корпуса світильника не часто доторкуєшся (при заміні лампочок), то більше цікавить захист виключателя. Про, що я і питав.
Оно то не часто, только коснуться можно стоя на какой-нить табуретке, и есть шанс грохнуться с высоты.
Никогда не видел бытовых выкючателей из токопроводящих материалов, так что там ИМХО защищать просто нечего
Треба ще й виключателі такі знайти.
они есть во всех ценовых категориях. Должно быть 3 контакта на каждую клавишу, грубо говоря
Прикольный у вас душ.
Прикольный у вас душ.
Дякую В цю жару вода там як кип'яток. Після роботи навіть не приємно помитись бо хочеться прохолоди . А взагалі вже завів в будинок воду із своєї скважини і з центральної водонапірної башти. На 90% готовий септик. В минулому році провоедений газ. Стоїть двоконтурний котел з повністю розведеною під ключ холодною і гарячою водою і радіаторами опалення. Залишилось тільки зробити сан-вузол. Після цього достатньо відкрити краник газу, краник води, включити котел в розетку і через 10 хвилин буде гаряча вода в кранах . Ну і вікна через тиждень вже будуть металопластикові . А прямо зараз утеплюються мансардні поверхи. Тобто душ тимчасовий (вже років 10 ).