Мали 4 вихідних, хотілось кудись поїхати: відпочити, змінити обстановку, подивитись щось цікаве. Оскільки західну Україну об’їздили фактично вздовж і впоперек, в Білорусію вже їздили, а без віз найближче до Молдови, вирішили їхати в Молдову. Підготовкою до поїздки, за браком часу, майже не займались: книжка «Памятники искуства Советского Союза Украина и Молдавия» + 30 хв інтернету, карта Молдови, розрахунок бюджету (за 10 с в голові), список спорядження. Звертаю увагу: назви населених пунктів в різних джерелах (книга/net/карта) часто відрізняються на 1 – n букв. Але загалом співзвучні: Хинчешт/Гинчешть, Гиржавка/Гиржаука, Петрушани/Петрушень, Оргєєв/Оргіїв/Орхей і т.д.
Заїжджати вирішили через Могилів: прийнятне географічне розташування, в’їзд відразу в Молдову (без транзиту через Придністровську Молдавську Республіку - ПМР). Кордон виглядає, я би сказав, якось по-домашньому: зелена карта, «щось заборонене везем?»/«не везем», «машина по дорученню?, ok». Нейтралка – Дністер/Ністру. Річка-кордон – це красиво. Купа пішоходів–човників. З молдавського боку все також досить швидко: «что везете?»/«личные вещи», 37,5 лей в кассу – екология (лей не мали – взяли гривню по якомусь херовому курсу). Приношу квитанцію митнику, діалог: - ok, что нам оставишь? - у нас так не принято - что, будем смотреть машину, заполнять декларацию? - смотрите, будем заполнять - а как принято? - нарушил – отвечай - будем заполнять декларацию? - надо – будем - ладно, езжай (віддає документи). Ми в Молдові.
За 2 повних дня і 2 – по пару годин всього, що запланували, звичайно, не об’їздили і не подивились. Та і не ставили собі за мету галопом для галочки пробігтись. Важливим було просто відпочити, побачити/відчути країну (нашого близького сусіда, про якого ми майже нічого не знаємо) зсередини. З того, що дуже хотіли, але не встигли: Бендери, екскурсія на заводі в Кріково, Гагаузія. Трохи мало часу було на Кишинів. З того, що бачили, найбільше сподобалось/рекомендую: монастирі Каларашовка, Рудь, Ціпова!!! (для любителів медитації), Бутучень!!!! (фантастичне місце), унікальний замок-фортецю в Сороках, Кишинів (парки, церкви).
Загальний фон: соняхи, кукурудза, злаки, виноград, сади (чи то персики, чи то абрикоси). Жодного клаптика необробленої землі. Спекотно, сухо (південь – одним словом). Рельєф – пагорби (більш чи менш різкі). Багато річок, озер, ставків. Люди – привітні, приємні в спілкуванні.
Ночували 2 ночі в палатці (місць вздовж дороги досить багато, якщо вчасно почати шукати): від’їжджали кілька сотень метрів вбік по польовій дорозі. Одну ніч – в Оргіїві в готелі (пізно, вже затемна почали шукати місце під палатку). Готель – в центрі міста, 400 лей (2-місний номер). В палатці було краще. Єдиний плюс – гаряча вода.
Кусок від Жапка до Сахарна вирішили проїхати лівим берегом Дністра (дорога по карті виглядала кращою, та і коротшою). Тільки коли під’їхали до мосту, згадали/зрозуміли, що цей кусок дороги пролягає по іншій країні – ПМР. В 2 словах: дорога дійсно непогана, кордон і туди (Санатаука - Каменка) і назад (Рибніца - Резіна) пройшли досить швидко. Митники/прикордонники адекватні. В Санатаука єдиний представник митників/прикордонників Молдови підказав, що немає змісту закривати візу, якщо ми сьогодні знову повертаємось в Молдову (щоб не платити 2-й раз). Жодних паперів. В Резіна нас таки направили в касу платити 37,5 лей, але коли побачили квитанцію – відпустили.
Повертались в Україну через Брічень/Росошани. Часу витратили ще менше, ніж на в’їзді – хвилин 10. Митний/прикордонний контроль українці/молдавани тут здійснюють разом.
Загальна інформація: Мова спілкування – молдавська, російську переважно розуміють (але не завжди). Кращий курс (лей за грн.), який бачили: 1,5 – 1,52 (купівля/продаж). Газ дешевший, ніж у нас (8,19 – 8,25 лей), бенз – дорожчий (16,n лей). Дороги – переважно жахливі, купа пороху, розмітки немає (особливо вздовж Дністра). Але є і непогані. Місцями ведуться дорожні роботи. Машин на дорогах мало. Швидкість руху – невисока. Вино Кріково рекомендую купувати або в самому Кріково, або в фірмовому магазині в Кишеневі (центр, р-н базару, вул. Штефан-чел-Маре-ші-Сфинт на куті з вул. Арменяска). УВАГА: перевіряти, чи ставлять в’їздну/виїздну візу, самі прикордонники на цьому наголошують. Бувають нюанси.
Дороги – переважно жахливі, купа пороху, розмітки немає
это да , когда вьехали в Украину - подумал Европа. Навигатор после 15 раз "Пересчет маршрута" выключил, ехал по бумажной карте, интуиции и возможным указателям. Тоже хотел посмотреть крепость в Сороках и там же на паром - не нашел Время уже было 18:30, а паромы, читал, работают вроде как до 19:00, поэтому не расстроился, насмотрелся в Румынии. Отдельное спасибо трем молдавским господарям на девятке за навигацию до перехода Косауцы.
Бельцы пропустили)
Но, правда, смотреть там особо нечего) Проживал там 8 лет)
Цікаво. Мабуть, залежить від року машини, чи об'єму двигуна, чи щось таке...
я думаю там такий бардак, шо ціни не можуть скласти
это местный налог, зависит от пункта перехода границы сумма официальная
это местный налог, зависит от пункта перехода границы сумма официальная
я думаю, что там есть какие-то градации, но по умолчанию грузят по полной. было дело, я ехал через рени и возмутился, типа 500 метров проехать, а плачу по полной. и с меня взяли 15 лей совершенно официально, выписав квитанцию.
Трошки фот:
Каларашовка
Рудь
Тут ночували
Сороки
Жапка
Тут купались
Сахарна
Ціпова
І ще трошки: Оргіїв
Бутучени
Кріково
Кишинів
Перехід
Обід/вечеря
І тут ночували
Каваз молоком в Єдінці
Дорога
спасибо, интересно. классная идея, как для выходных.
спасибо, интересно. классная идея, как для выходных.
Вам зовсім близько, можна хоч кожні вихідні. Як варіант - 2 пари вихідних підряд на одну зелену карту мінімалку.
P.S. Цікава інформація від директора музею в Cороках Nicolae Bulat. Фортечна стіна утворює правильне коло (діаметром 37,5 м). Фортець такої форми, крім Сороцької, у світі відомо тільки 5: 1) Castel del Monte - Італія 2) Restormel castle - Великобританія 3) Queenborough castle - Великобританія 4) Walmer castle - Великобританія 5) Deal castle - Великобританія